Άγιος Γεώργιος Γκιουλμπαξε Μελισσίων. 63 χρόνια ΚΕΣΚΕΚΙ

Ο σύλλογός μας ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ Πηγής Μελισσιών με τους φορείς της πόλης μας και τους κατοίκους, διοργανώνει εορταστικό διήμερο και ζωντανεύει το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ» στις 22 και 23 Απριλίου 2023 στην Πλατεία Μικρασιατών (πρώην Αγ. Γεωργίου )

ΦΕΤΟΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΕΞΗΝΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

Το έθιμο αυτό μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα από την κωμόπολη Γκιούλμπαξε της περιοχής Σμύρνης, όπου ετελείτο κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.

Είναι φαγητό από μοσχαρίσιο κρέας και αποφλοιωμένο στάρι που την παραμονή ετοιμάζεται στην αυλή της Εκκλησίας μέχρι τα ξημερώματα την ημέρα της γιορτής. Μετά την Θεία Λειτουργία διανέμεται σε όλους τους προσκυνητές με κρασί κ.λ.π.

Ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου τα χορευτικά μας τμήματα παρουσιάζουν χορούς από την Μικρά Ασία, καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος. Κατόπιν ακολουθεί λαϊκό γλέντι με την συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Η πιο γραφική εικόνα είναι αυτή της παραμονής το βράδυ που ανάβουν φωτιές, στήνονται τα καζάνια για να βράσουν το κρέας με το αποφλοιωμένο στάρι και όλη την νύχτα ως τα ξημερώματα παραβρίσκονται κάτοικοι και φίλοι του εθίμου που βοηθούν και παρακολουθούν την ετοιμασία του φαγητού, το οποίο διατηρείται ζεστό μέχρι το μοίρασμα του.

Είναι ένα έθιμο που χάνεται βαθιά στους αιώνες και ανάγεται στης αρχαίες ταυροθυσίες στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους με τα κοινόβια.

Υ.Γ. Με την παράκληση να καλυφθεί από την έγκριτη εφημερίδα σας το έθιμό μας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 22/4/2023 & ώρα 20.00 μ.μ. προπαρασκευής του εθίμου «ΚΕΣΚΕΚΙ» μέχρι πρωίας.

Κυριακή 23/4/2023 & ώρα 11.00 π.μ. μοίρασμα φαγητού και έναρξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. 

Με τις πιο θερμές μας ευχαριστίες. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γκατζολης Παναγιώτης
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μπολέτης Γιάννης