Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης

Μέσα στο προεκλογικό κλίμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ο περιφερειάρχης Πατούλης δεν ξεχνάει να δηλώνει με την παρουσία του τη στήριξή του στη δημοτική αρχή Σαραούδα επισκεπτόμενος συχνά την πόλη μας και φωτογραφιζόμενος σε κάθε έναρξη, παράδοση ή μελέτη έργου. Όμως ο λαός της Μεταμόρφωσης  ακούγοντας τις εξαγγελίες του περιφερειάρχη μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να αισθάνεται, εφόσον «το κρέας βαφτίζεται ψάρι» και το «άσπρο μαύρο».  

  • Και συγκεκριμένα όταν παρουσιάζεται ως  μεγάλο έργο της τωρινής δημοτικής αρχής η κατασκευή του 2ου Λυκείου που επί δεκαετίες ήταν διεκδίκηση του γονεϊκού, εκπαιδευτικού και μαθητικού κινήματος, απαίτηση όλων των κατοίκων της Μεταμόρφωσης και ενώ είχε καταψηφιστεί από το νυν Δήμαρχο Σαραούδα (στο τότε δημοτικό Σύμβουλο)  

Να εμφανίζονται ως μεγάλα έργα αυτά για τα οποία «δωρίζονται» στις διάφορες μελετητικές εταιρείες 950.000 ευρώ μόνο για τη μελέτη. 

Να εξαγγέλλουν την ανέγερση ορόφων πάνω από τους ήδη υπάρχοντες παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που τόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για τους εργαζόμενους  και τα παιδιά τους (που μένουν εκτός)  αλλά να μην υπολογίζουν ότι ένας γονιός με το παιδί του χρειάζεται να προχωρήσει μέσα στον καύσωνα ή στο κρύο 30-35 λεπτά για να φτάσει στον σταθμό, συγκεντρώνοντας τους στη μία πλευρά της πόλης και ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι.

  Να ανακηρύττουν τη θερμοπρόσοψη στο 1ο Λύκειο ως μεγάλο έργο.  παρέχοντας ζεστό χρήμα και επιδοτήσεις στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης, αλλά να μην ασχολείται κανείς με την αντισεισμική θωράκιση όλων των σχολείων της πόλης, που αφορά τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή, που είναι πραγματικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων σε κάθε σχολική μονάδα. 

Αποδεικνύεται ότι αυτά δεν είναι έργα φιγούρας και προβολής , εντάσσονται στη λογική κόστους  – οφέλους, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ , που τόσο πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και συμφωνούν φυσικά οι ιδεολογικά ομόσταβλοί της στον δήμο μας,  όπου  η μόρφωση των παιδιών μας, οι απαραίτητες υποδομές σε Υγεία και Παιδεία, συνθλίβονται στον Προκρούστη της ανταποδοτικότητας, στη λογική του κόστους-οφέλους.

  • Σήμερα σε  όλα αυτά θα έρθουμε να προσθέσουμε την απαράδεκτη λειτουργία του καλοκαιρινού camp που με ευθύνη της δημοτικής αρχής έχει παραδώσει κυριολεκτικά τα παιδιά  μας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Δε φτάνει που οι γονείς έβαλαν το χέρι στην τσέπη βαθιά, αλλά και το ταμείο του δήμου για να απασχοληθούν τα παιδιά  δημιουργικά, εφόσον εκείνοι δουλεύουν (όσο τα σχολεία είναι κλειστά) το πρόγραμμα απασχόλησης λειτουργεί χωρίς το αναγκαίο προσωπικό (αναλογία πολλών παιδιών /ανά εργαζόμενο)  με υλικά ΜΗΔΕΝ (ούτε χαρτί Α4…) όπως καταγγέλλεται (από γονείς και εργαζόμενους) και με συμβάσεις ακόμα και  εθελοντικής εργασίας (μαύρης δηλαδή!!!).  Η δημοτική αρχή με τις πλάτες της κυβέρνησης όφειλε να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή αλλά και ποιοτική υλοποίηση των θερινών προγραμμάτων απασχόλησης και όχι να βάζουν πλάτη σε μια πολιτική περικοπών  που χτυπάει τελικά τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών, των γονιών και των εργαζόμενων στις δομές αυτές. 
  •  Σε όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν εδώ στην πόλη μας λίγες μέρες μετά την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής που απέσυρε (!!) το θέμα που ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε θέσει στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση , για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η δημοτική αρχή και όλο το δημοτικό συμβούλιο δίπλα στους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με συμβάσεις ΕΣΠΑ και με 8μήνες συμβάσεις, που λήγουν στο τέλος του Ιούλη. Κατηγορίες  εργαζομένων που στηρίζουν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών. 

Η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, της ΚΕΔΕ, αλλά και της δημοτικής αρχής Σαραούδα καθοδηγούμενων απ’ την ΕΕ, αλλά και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι το τσάκισμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η αντικατάσταση της με εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας 2μηνα, 8μηνα.

Δυστυχώς  εδώ έρχεται με μεγάλη ευθύνη και η δημοτική αρχή «να συνομολογήσει» ότι δεν είναι επιλέξιμη η στήριξη για μόνιμη, σταθερή και καλά πληρωμένη εργασία για τους εργαζόμενους και αφορά και την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με τα βρέφη που κάθε τόσο διαταράσσεται από την εργασιακή μετανάστευση τους, ακόμα και αν υπάρχουν παραδείγματα σε όμορους δήμους  (Γαλάτσι, Λυκόβρυση-Πεύκη) που έχουν στηριχτεί.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Το βήμα που έγινε στις βουλευτικές εκλογές με τη σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ να γίνει άλμα. Στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη  το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους και όλους τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης θα είναι : περιφερειακή και δημοτική αρχή που θα στηρίζει, θα εξειδικεύει, θα υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ή κομμουνιστές και αγωνιστές με τη Λαϊκή Συσπείρωση, εκλεγμένη δημοτική αρχή που θα βρίσκεται δίπλα στον αγώνα και τις διεκδικήσεις του λαού, μαχητές στο πλάι του και όχι μακρύ χέρι των κυβερνήσεων και των μεγάλων συμφερόντων.

  Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης

            Παναγιώτης Μακρίδης

            Γρηγόρης Μολύβας