Σε δημοπρασία πορτρέτο της μούσας του Πικάσο

Ένα αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων έργο του Πικάσο, πορτρέτο της μούσας του, της Marie-Thérèse Walter, θα είναι στο επίκεντρο της δημοπρασίας 20th-Century Sale του Christie’s στη Νέα Υόρκη στις 11 Μαΐου. Το φημισμένο πορτρέτο προσφέρθηκε από τους απογόνους του εκλιπόντος Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Jan Krugier.

 Marie-Thérèse Walter

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Ζωγραφισμένος στις 18 Ιανουαρίου του 1932, ο πίνακας «Nature morte à la fenêtre (Νεκρή φύση στο παράθυρο)» επιδείχθηκε μόνον δύο φορές μετά την ολοκλήρωσή του. Ήταν εξαφανισμένος από τη δημόσια θέα για σχεδόν πέντε δεκαετίες, έως το 1981. Αρχικά, ήταν ένα από τα 10.000 έργα του Πικάσο που κληρονόμησε η εγγονή του, η Μαρίνα και τα οποία εκποιούσε για να χρηματοδοτεί τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές της. Αποκτήθηκε από τον Jan Krugier ο οποίος έως τον θάνατό του το 2008, καθοδηγούσε τη Μαρίνα στην πώληση έργων του παππού της.

Η Vanessa Fusco, επικεφαλής του τομέα «Ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη» στου Christie’s σημείωσε ότι το έργο «δημιουργήθηκε στην αρχή του annus mirabilis του Πικάσο», επιβεβαιώνοντας «την ισχυρή επιρροή της Marie-Thérèse και τη μεγάλη άνθηση δραστηριότητας που αυτή ενέπνευσε στην τέχνη του, από σχέδιο μέχρι γλυπτική, από λιθογραφίες μέχρι ζωγραφική».

Το 1932 είναι χρονιά που ευρέως αναγνωρίζεται ως καθοριστική στην καριέρα του Πικάσο: ζωγράφισε πάνω από 100 σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πορτρέτων της Marie-Thérèse, της 22χρονης τότε μυστικής ερωμένης του ενώ ήταν παντρεμένος με την μπαλαρίνα Olga Khokhlova, γιαγιά της Μαρίνα. Το έργο που θα δημοπρατηθεί είχε παρουσιαστεί το 2018 στο πλαίσιο της έκθεσης «Picasso 1932: Love, Fame, Tragedy» στην Tate Modern του Λονδίνου, η οποία είχε λάβει λαμπρές κριτικές.