Ψήφισμα της συνέλευσης του ΠΣΑΤ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης εισόδου των μελών του Συνδέσμου στα γήπεδα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 30 Μαΐου, η Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ. Της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο επί τιμή πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης, ενώ γραμματέας εξελέγη ο Χρήστος Αθανασόπουλος.

Κατόπιν πρότασης του επί τιμή προέδρου του ΠΣΑΤ, Παύλου Γερακάρη, η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για τη λήψη μέτρων και την συνέχιση των δράσεων ως προς τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης εισόδου των μελών του Συνδέσμου στα γήπεδα και των ομαλών συνθηκών εργασίας τους.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση των Αθλητικών Συντακτών, αφού πρώτα αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και τις ενέργειες που έκανε μέσα στο 2022 ο Σύνδεσμος για την επίλυσή τους, εστίασε στο θέμα της ελεύθερης εισόδου των μελών του Συνδέσμου στα γήπεδα, είσοδος που παρανόμως απαγορεύτηκε σε περιπτώσεις μελών του από συγκεκριμένες ΠΑΕ, τονίζοντας: «Γνωρίζετε πως η ταυτότητα του ΠΣΑΤ είναι η μοναδική στη δημοσιογραφική οικογένεια που με νόμο της Βουλής των Ελλήνων και με τη στήριξη όλων των κομμάτων (2725/1999), με την επίδειξη της, εξασφαλίζει την είσοδο των μελών μας στους αθλητικούς χώρους». Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ανέλυσε τα βήματα που έκανε το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ (συνάντηση που οργάνωσε το γραφείο Τύπου της Super League με τους εκπροσώπους των 14 ΠΑΕ, ειδική συνεργασία με γραφείο νομικών, καταγγελία στους αρμόδιους φορείς και την σε εξέλιξη σχετική έρευνα της Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων). «Θα συνεχίσουμε ακάματα να προασπιζόμαστε το νομοθετημένο δικαίωμα των αθλητικών συντακτών – Μελών του ΠΣΑΤ για την ανεμπόδιστη είσοδό τους στα γήπεδα και για την ανεμπόδιστη ενάσκηση του λειτουργήματος και της εργασίας τους,» δεσμεύτηκε ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε στη βαριά ευθύνη που έχουν οι αθλητικοί δημοσιογράφοι ως προς τη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα από τα μηνύματα που στέλνουν σε αυτούς, κοινό που κατ’ εξοχήν ασχολείται με τον αθλητισμό και ενημερώνεται μέσα από τον αθλητικό Τύπο για τα αθλητικά δρώμενα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ επισήμανε: «Ένα μεγάλο θέμα στο οποίο επιμένουμε ως διοίκηση είναι ο ρόλος που καλούμαστε να διαδραματίσουμε ως παιδαγωγοί απέναντι στους νέους. Τα πιτσιρίκια έχουν την πρώτη τους επαφή με την Κοινωνία μέσω των Αθλητικών Συντακτών. Μαθαίνουν έτσι τι θα πει συμμετοχή, τι θα πει ήττα και νίκη, τι θα πει προσπάθεια και ότι «δεν πρέπει να τα παρατάω αν χάσω, κι αν πέσω κάτω να σηκωθώ». Μαθαίνουν από εμάς για τις αξίες του αθλητισμού, για την ευγενή άμιλλα που οφείλουμε να την αναδεικνύουμε ακόμη κι αν δεν την συναντάμε συχνά στη δουλειά μας».

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η κάλυψη των μη δημοφιλών αθλημάτων και του αθλητισμού των ΑμεΑ: «Πρέπει επίσης να στηρίζουμε τους αθλητές που αποτελούν πρότυπα. Γιατί φέρνουν στον αθλητισμό, τον υγιή φυσικά, τους νέους. Είμαστε υποχρεωμένοι να φωτίζουμε όμως και την άλλη πλευρά του… φεγγαριού. Τα μη δημοφιλή αθλήματα και τους αθλητές που δεν είναι πρωταγωνιστές, αλλά αγωνίζονται, προσπαθούν. Έχουν απαιτήσεις από εμάς κι ας μην έχουν ευκαιρίες να μας τις πουν. Επίσης η κάλυψη του αθλητισμού των ΑμεΑ πρέπει να προωθηθεί ακόμη περισσότερο από τα ΜΜΕ. Έχουμε κάνει πολλά βήματα είναι αλήθεια, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Ο αθλητισμός διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην Κοινωνία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ έστειλε μήνυμα για ενότητα στον κλάδο της αθλητικής δημοσιογραφίας, λέγοντας συγκεκριμένα: «Και κάτι ακόμη: Οι καιροί είναι δύσκολοι και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα πάσης φύσεως εμπόδια».

Εν συνεχεία, η γενική γραμματέας του ΠΣΑΤ, Ασπασία Βελονάκη, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση με επιτυχία του προγράμματος ΕΣΠΑ «Καινοτόμες δράσεις κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζόμενων στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη διαχείριση Ολυμπιακών εκδηλώσεων», στο οποίο συμμετείχαν 636 άτομα, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος και στα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ μέσα στο 2022. Η γενική γραμματέας του ΠΣΑΤ έδωσε έμφαση στην αναβίωση του ιστορικού και επιτυχημένου θεσμού του ετήσιου Συνεδρίου-Συμποσίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας – Κύπρου που διοργάνωναν ΠΣΑΤ και ΕΑΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομοφώνως τον διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό για το 2022, την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2023.

Πριν την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων που έφυγαν από τη ζωή τον τελευταίο χρόνο, των: Θοδωρή Ακάλεστου, Άγγελου Βουτσέλη, Κώστα Γεωργιάδη, Παναγιώτη Γκαραγκάνη, Χρήστο Γραμμένου Γιάννη Διακογιάννη, Νίκου Μπογονικολού, Παναγιώτη Τριχιά και Ανδρέα Φιλιππούση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και τέως πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ Δημήτρης Κουμπιάς και ο αναπληρωτής ταμίας του ΕΔΟΕΑΠ Πάνος Σαμαράς.