Διπλωματικές πηγές: Διαμαρτυρία για χάρτη της Le Monde όπου εμφανίζονται σαν «τουρκικά» ελληνικά νησιά

ην παρέμβαση της Αθήνας προκάλεσε η δημοσίευση εκλογικού χάρτη της Τουρκίας, στην αγγλόφωνη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο διαδίκτυο, στον οποίο απεικονίζονταν τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, επιστολή στη γαλλική εφημερίδα Le Monde απέστειλε, κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, στην οποία επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη, ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό.

O επίμαχος χάρτης έδειχνε τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Σύμη, η Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία να έχουν συμπεριληφθεί στις τουρκικές περιοχές που ψήφισαν τον αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την ελληνική διαμαρτυρία, η γαλλική εφημερίδα έσπευσε να διορθώσει το ατόπημά της, να επαναφέρει τον χάρτη στη βάση των ορθών συνόρων, ενώ τον έχει ήδη διαγράψει από τον ιστότοπό της.