Εκλογές 2023: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής

Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα στο περιστύλιο της Βουλής για τη διάλυσή της. Με τη θυροκόλλησή του, ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Άρχισε και επισήμως η προεκλογική περίοδος, καθώς θυροκολλήθηκε στις 8 το βράδυ του Σαββάτου (22) στην ανατολική είσοδο του κοινοβουλίου, το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών την 21η Μαΐου 2023.

Η Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί στις 11 πμ της Πέμπτης, 1 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ την επομένη, Παρασκευή 2 Ιουνίου, η νέα Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος.

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκόλλησε στην ανατολική είσοδο του Μεγάρου, περί τις 20:10, ο φρούραρχος της Βουλής, ταξίαρχος Φώτης Ντουίτσης.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου να υπογράψει το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Στο διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση εξαντλεί τη συνταγματική της θητεία, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί. Ευχήθηκε δε στην προεκλογική περίοδο “να μείνουμε μακριά από τοξικότητες”, αλλά και να υπάρξει όσο μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, ιδίως από τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Το Προεδρικό Διάταγμα θυροκολλήθηκε στο περιστύλιο της Βουλής.

Με τη θυροκόλλησή του, ξεκινά ευθύς αμέσως η προεκλογική περίοδος.

Το χρονοδιάγραμμα της προεκλογικής περιόδου

Κατά το διάστημα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα μέλη της κυβέρνησης παραμένουν στα υπουργεία τους, με την εξαίρεση του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Ι. Οικονόμου.

Στη θέση του κ. Βορίδη, όπως ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή (21/04) καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει η καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (πρώην Συνήγορος του Πολίτη), Καλλιόπη Σπανού, ενώ, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος.

Η κα Σπανού είναι εκείνη που θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του θα επισκεφθεί σχετικώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ορκωμοσία της θα γίνει την Κυριακή, στις 18.00.

Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την επίσκεψη στην κ. Σακελλαροπούλου αναχωρεί για περιοδεία στην Κρήτη. Ειδικότερα σήμερα, Σάββατο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρώην Στρατόπεδο «Ταξίαρχου Δημητρίου Μαρκόπουλου» το οποίο παραχωρείται στο Δήμο Χανίων προς αξιοποίηση. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ανοικτή ομιλία στην πλατεία Γ. Κατεχάκη στο Παλαιό Λιμάνι Χανίων.

Το πρωί της Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αργυρούπολη Ρεθύμνου και το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια θα παραστεί στην εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης.

Στο εξής βέβαια οι περιοδείες και προεκλογικές εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών και των υποψηφίων θα είναι καθημερινές, ενω από πλευράς ΝΔ εκκρεμεί ακόμη η παρουσίαση του προγράμματος (με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη εξαγγείλει ως στόχο την αύξηση των μισθών κατά 25% μέχρι το 2027), αλλά και η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποιο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει τρεις γυναίκες στις εκλόγιμες θέσεις.

Κρίσιμη ημερομηνία στο προεκλογικό καλεντάρι είναι όμως η 2α Μαϊου, καθώς δέκα ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακήρυξη κομμάτων και συνδυασμών. Και θα κρίνει, με βάση τις δύο πλέον σχετικές τροπολογίες, και την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.