Η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης προέβη σε δημόσιο διάλογο και ανέδειξε προτάσεις για τη Λεωφόρο Κύμης

Αγαπητοί συμπολίτες ,

η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης διοργάνωσε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λυκόβρυσης “ Γ. Διαμαντόπουλος ” δημόσια συζήτηση με τους πολίτες του δήμου μας, με ενημέρωση για την σχεδιαζόμενη διάνοιξη της Λ. Κύμης, τις επιπτώσεις στον οικιστικό ιστό του δήμου μας και τις προτεινόμενες λύσεις.

Ο πετυχημένος αγώνας και οι παρεμβάσεις πριν είκοσι χρόνια, είχαν αποτέλεσμα την υπογειοποίηση της Λ. Κύμης.

Τωρα καλουμαστε να συνεχίσουμε την προσπαθεια για να μειώσουμε επιπλέον συνέπειες, όπως αυτες προκύπτουν από τις μελέτες δημοπράτησης του έργου.

Οι προτάσεις που αναδείξαμε και έγιναν αποδεκτές στον δημόσιο διάλογο, είναι οι παρακάτω :

Α/ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Κύριο θέμα η πρόσληψη ανεξάρτητου τεχνικού συμβούλου με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα γιατί :

– Η συνεχής παρακολούθηση τής κατασκευής ενός τόσο σημαντικού έργου, για την πόλη μας είναι αναγκαία.

-Οπως προκύπτει απο τα τεύχη δημοπράτησης, σημαντικός αριθμός μελετων (συνολικά δέκα επτά) θα γίνουν κατα την διάρκεια εκτέλεσης του εργου και επομένως οι παρεμβασεις μας ειναι κρίσιμες για τις τελικές επιλογές που θα γίνουν.

Β ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ

Χρειαζόμαστε μια ευέλικτη επιτροπή του δήμου μας που θα παρακολουθεί, συντονίζει – συνεργάζεται με τον τεχνικό συμβουλο και εισηγειται στο δημοτικό συμβούλιο.

Γ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Στα τεύχη δημοπράτησης περιγράφεται η νομοθεσία αποζημίωσης των θιγομένων ιδιοκτησιων.

Θέλουμε δίκαια και έγκαιρη αποζημίωση των συμπολιτών μας, που απολλοτριωνονται οι περιουσίες τους και τον δήμο αρωγό και συμπαραστάτη τους.

Δ/ ΑΕΡΙΟΙ ΡΥΠΟΙ

Απο την λεωφόρο θα περνανε καθημερινα 30-50.000 αυτοκίνητα με αποτέλεσμα το ήδη σοβαρο πρόβλημα των υψηλων δεικτων αεριων ρύπων στην περιοχη μας, να γίνει μεγαλύτερο.

ΠΡΟΤΑΣΗ μας η παρεμβαση στην μηχανολογικη μελετη του αερισμου – εξαερισμου της σηραγγας ( εκρεμει) με στοχο την μεγαλύτερη δυνατή διασπορά των αγωγών εξαερισμού της υπογειας λεωφορου και την πρόβλεψη τοποθέτησης ειδικών μονάδων επεξεργασίας των αέριων ρύπων για συγκράτηση των μικροσωματιδίων, βαρέων μετάλλων και άλλων ρυπογόνων ουσιών.

Ε/ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ

-Προσαρμογή της υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης στα νέα δεδομένα.

-Η νέα λεωφόρος θα επιβαρύνει σημαντικα τον οδικο άξονα Βυρωνος / Πλαπουτα στην Κατω Πευκη με εκτιμησεις για υπερδιπλασιασμο της κινησης των αυτοκινητων προς – απο Εθνικη Οδο. Απαιτειται συνεργασια με τους γειτονικους δημους Ηρακλειου – Αμαρουσιου για να διερευνηθούν ουσιαστικα μετρα και παρεμβασεις .

-Επανεξέταση του κόμβου Δροσίνη που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο κυκλοφορικό βάρος στην συνοικία των Διδασκαλικών μειώνονται και την επιφάνεια πρασίνου.

ΣΤ/ ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ

Αποτελεί ευκαιρία ευρύτερη ανάπλασης της περιοχής η ζώνη πρασίνου που δημιουργείται πάνω απο την υπογειοποιημενη λεωφόρου 30 περίπου στρεμμάτων, ενώνει τα δάση Κασδαγλη – Αργυρη και την παραρεματια περιοχή της Πύρνας .

ΠΡΟΤΑΣΗ μας ο δήμος μας να διαμορφώσει μελετη τοπιου για την πρασινη ζωνη περιλαμβανοντας παιδικες χαρες και ανοικτες αθλητικες εγκαταστασεις.

Θ/ ΠΥΡΝΑ

Ειναι γνωστο οτι η παραποτάμια Πυρνα είναι περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Βορειας Αθηνας.

Αποτελεί υδροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που χρίζει προστασίας για να μπορεί να παίζει το σημαντικό του ρόλο.

Δεν θέλουμε να μετατραπεί σε έναν ακόμα τσιμεντένιο αγωγό ομβρίων, όπως τα περισσότερο ρέματα της Αττικής.

Η υπογειοποιημένη λεωφόρος ανοιγει στην Πυρνα με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρο προβλημα ηχορύπανσης στον γειτονικο οικισμο των Διδασκαλικών και την παραρεματια περιοχή.

ΠΡΟΤΑΣΗ μας η κάλυψη των δυο γεφυρών στη Πύρνα με κατασκευή ηχοπετασματος – κλωβού.

ΠΡΟΤΑΣΗ μας ο περιορισμός των τεχνικών έργων εντός της κοίτης θεωρώντας υπερβολικό το μήκος των 215 m .

Η/ ΟΜΒΡΙΑ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Στην περιοχή Ελευθ Βενιζέλου – Ανδρούτσου, στο Ηλιακό Χωριό και αλλού, υπάρχει διαχρονικά σοβαρό πρόβλημα έντονης δυσοσμίας απο τα υπάρχοντα δίκτυα.

ΠΡΟΤΑΣΗ μας στις μελέτες ( εκκρεμούν ) που θα γίνουν για τα νέα δίκτυα ομβρίων – αποχέτευσης της νέας λεωφόρου να συμπεριληφθεί η σύνδεση τους με τα υπάρχοντα γειτονικά της περιοχής, ώστε να λυθεί το διαχρονικό αυτό πρόβλημα.

Ζ/ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Κατά την φάση κατασκευής του έργου που θα είναι πολυετής, η μετακίνηση των βαρέων οχημάτων μέσα στον οικιστικό ιστό, οι εκσκαφές, οι ρύποι, η σκόνη και ο θόρυβος είναι σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

ΠΡΟΤΑΣΗ μας να μελετηθουν και να προταθούν τρόποι σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο με στόχο, την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση πχ με μετακίνηση των βαρέων οχημάτων κατά μήκος της υπό κατασκευή λεωφόρου με έξοδο την Εθνική και Αττική Οδό.

Ι/ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ζητάμε αντισταθμιστικά μέτρα για τα καταστροφή τμημάτων των φυσικών χώρων της περιοχής – δασών και Πυρνας.

-Ουσιαστικη παρέμβαση στα δάση Κασδαγλη και Αργυρη εμπλουτισμού και ανανέωση εδαφών και δέντρων καθώς και νέες φυτεύσεις.

– Ίδρυση φυσικού πάρκου Πύρνας στήν οριοθετημένη παραρεματια περιοχή σε όλο το μήκος μέχρι την Εθνική οδό, με καθαρισμό, διάνοιξη πεζοπορικής διαδρομής και δεντροφυτευσης.

Η ενοποίηση των δασων Κασδαγλη – Αργύρη με την Πύρνα μέσω της πράσινης ζώνης μπορεί να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον.

Καλούμε τον δήμο, τις δημοτικές παρατάξεις και τους συμπολίτες μας, με υπευθυνότητα να πάρουμε κοινές ενωτικές πρωτοβουλίες γιά να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες του μεγάλου αυτού έργου, χωρίς υστεροβουλίες και πολιτικαντισμούς !

Ας εργαστουμε για αυτό !

ΚΊΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΏΝ ΛΥΚΌΒΡΥΣΗΣ