Νίκος Κωνσταντάρας: Πολλαπλές εκλογές, σταθερή αβεβαιότητα

Καθώς το 2023 είναι έτος εκλογών σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι σήμερα ζούμε τη γαλήνη πριν από τη θύελλα. Οσο μεγάλη και αν είναι η ένταση μεταξύ των κομμάτων σε καθεμία από αυτές τις χώρες, η αντιπαλότητα θα οξύνεται συνεχώς, χωρίς να είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα οδηγήσει στην όποια ομαλότητα.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντάρας

Εάν ο Ερντογάν δεν επικρατήσει με άνεση, θα επιστρατεύσει κάθε μέσο για να ακυρώσει το αποτέλεσμα, όπως ήδη έπραξε, άλλωστε, σε εθνικές και δημοτικές εκλογές. Θα επιχειρήσει επανάληψη των εκλογών, με κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα μέτωπα –εσωτερικού και εξωτερικού–, σύμφωνα με την τακτική του να παρουσιάζει εαυτόν και τους οπαδούς του ως μονίμως αδικημένους και ταυτόχρονα πανίσχυρους, ικανούς να επιβάλλουν το δίκιο τους σε κάθε εχθρό. Τον τελευταίο καιρό, που ο Ερντογάν αναγκάζεται να ανατρέψει την πολιτική που ασκούσε απέναντι στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, στο Ισραήλ κ.ά., που δεν του «βγαίνει» νέα εισβολή στη Συρία, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν ιδανικούς στόχους για την επιθετικότητά του. Είτε ο Ερντογάν νικήσει είτε ηττηθεί από τα συνεργαζόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης, όποια κυβέρνηση προκύψει θα συνεχίσει να προβάλλει τον «πατριωτισμό» της. Με τη διαφορά, ίσως, οι αντίπαλοι του Ερντογάν να μη διακινδυνεύουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στον ίδιο βαθμό.

Στην Ελλάδα βαίνουμε προς μια περιττή, υψηλού ρίσκου, δοκιμασία πολιτικής αυτογνωσίας. Οι «διπλές εκλογές» αποτελούν εκ των πραγμάτων περίοδο αβεβαιότητας, η οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είτε αυτές οι αναμετρήσεις προηγηθούν των τουρκικών, είτε συμπέσουν, είτε τις ακολουθήσουν, η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει μια ολοένα πιο επιθετική Τουρκία, την ώρα που τα κόμματά μας θα μάχονται για την επικράτηση ή επιβίωσή τους. Η δε Κύπρος (όπου στις εκλογές φαίνεται να υπερτερεί η δύναμη της μακάριας αδράνειας ως προς την εύρεση βιώσιμης λύσης) θα συνεχίσει να βρίσκεται έρμαιο των κινήσεων του Ερντογάν στον δρόμο προς την οριστική διχοτόμηση.

Μέσα στη γενικότερη γεωπολιτική αβεβαιότητα, λίγος χρόνος απομένει πριν από τις εκλογές για να επιδιώξουμε την ομοψυχία που, μαζί με την εγρήγορση και την αποφασιστικότητα, υπηρετεί την ασφάλειά μας.

Αναδημοσίευση από: kathimerini.gr