Ο «πραγματιστής Μητσοτάκης» δρέπει καρπούς στις εκλογές

Συνέντευξη στην DW του Γιούργκεν Χαρντ, εκπροσώπου της CDU/CSU για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πώς αναλύουν οι Χριστιανοδημοκράτες τη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές.

Η Ελλάδα βρίσκεται ενόψει δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου, προς το παρόν με υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ τα κόμματα ετοιμάζονται για την τελική μάχη της κάλπης. Ταυτόχρονα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πολλοί συνεχίζουν να αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στην εντυπωσιακή πρώτη νίκη με διαφορά 20% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στην DW o Γιούργκεν Χαρντ, έμπειρος βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών με πολλά χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας στις κυβερνήσεις Μέρκελ και σήμερα εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) σχολιάζει και αναλύει το αποτέλεσμα της κάλπης και συγκεκριμένα τη «θεαματική επικράτηση» κατά τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον συναντήσαμε στο γερμανικό κοινοβούλιο σε ένα διάλειμμά του από τις εργασίες της Ολομέλειας.

Οι Έλληνες ψήφισαν την «ομάδα που κερδίζει»

«Όταν συζητούσαμε για τις επικείμενες τότε εκλογές στην Ελλάδα στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ,, όπου ανήκει και η ΝΔ, κάποιοι από μας περιμέναμε το καλό αποτέλεσμα, γιατί το ρεκόρ αυτής της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακό, αν δει κανείς τα στοιχεία της ανεργίας ή της ανάπτυξης» αναφέρει ο Γιούργκεν Χαρντ και προσθέτει: «Ως Γερμανός και ξένος πολιτικός, νομίζω ότι ήταν επίσης εντυπωσιακό ότι είδαμε πώς αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στη διαδικασία εκτόνωσης της διαμάχης με την Τουρκία. Αν και δεν έχει ακόμη επιλυθεί, είμαστε σε μια πολύ πιο θετική οδό σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. 

Αναφορικά, τέλος, με την εικόνα που έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα δηλαδή της Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη σημερινή Ελλάδα σε σχέση με την εικόνα της προηγούμενης δεκαετίας, ο Γιούργκεν Χαρντ παρατηρεί: