Ο Χαράλαμπος Μπονάτσος για τον τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος τοποθετείται σχετικά με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) και ενημερώνει για τις προτάσεις του συνδυασμού “συμμετέχω” σχετικά με το θέμα.

Η παγίδα της επικοινωνίας

Η εικονική πραγματικότητα και οι πέντε αλήθειες που «καίνε»

  1. Η Δημοτική Διοίκηση Γαλάνη υποστηρίζει ότι η αλλοίωση της φυσιογνωμίας των Προαστίων οφείλεται στον Νόμο 4067/12, νόμος που θεσπίστηκε επί της Δημαρχίας Ξυριδάκη και όχι στον 4759/20 που θεσπίστηκε επί της δικής του δημαρχίας.

Η αλήθεια

  • Ο Ν.4067/12 αναφέρει στην πρώτη κιόλας σελίδα του ότι: α) Οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, με την επιφύλαξη της παρ. β΄, κατισχύουν των γενικών διατάξεων, που περιέχονται στον παρόντα νόμο.

Η παρ. β΄ για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία

  • β) Οι διατάξεις του παρόντος κατισχύουν των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, όπως αποφάσεων περιφερειάρχη/νομάρχη και πράξεων Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες θεσπίζονται όροι δόμησης, όπως ύψος, ποσοστό κάλυψης, αριθμός ορόφων, θέση υπογείου, εκτός από: 1) οποιουδήποτε είδους διατάγματα, 2) πράξεις, με τις οποίες θεσπίζονται ειδικές και εντοπισμένες ρυθμίσεις, όπως για διατηρητέα κτίρια, μνημεία, και ειδικά κτίρια. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ορίζεται η μη εφαρμογή των παραπάνω κανονιστικών πράξεων της διοίκησης

Με απλά λόγια ο Νόμος του 12 δεν πείραζε επ’ ουδενί τα Προάστιά μας η φυσιογνωμία των οποίων προστατεύεται από Προεδρικά και Βασιλικά Διατάγματα και το Νέο Ψυχικό από Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δηλαδή ειδικές πολεοδομικές διατάξεις.

  1. Ο Νόμος 4759/20 στο άρθρο 15 στην παράγραφο δ’ έχει ένα θολό σημείο που θίγει τα δικά μας Προάστια και τα Προεδρικά Διατάγματα που διέπουν την φυσιογνωμία τους και είναι το εξής: «Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις καθορισμού μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους από πάσης φύσεως διατάγματα, εφόσον δεν περιέχεται ρητή αντίθετη πρόβλεψη σε αυτά»

Η αλήθεια

Θολά σημεία και πολεοδομικές επιθέσεις πολλές φορές έχουν δεχθεί τα προάστιά μας αλλά οι διοικούντες έσπευδαν να τις αντικρούσουν άμεσα. Πώς; Με θεσμικές διαδικασίες, με προσφυγές, με νομικές διεκδικήσεις τροπολογιών εμπρόθεσμα,  «σπρώχνοντάς τες» πολλές φορές με βουλευτές και Υπουργούς που έμεναν εδώ. Να θυμίσω το 2014 που επιχείρησε πάλι η Κυβέρνηση με σχέδιο Νόμου να περάσει εμπορικές χρήσεις παντός τύπου στον άξονα Καποδιστρίου, Στρέιτ, Κηφισίας. Η Διοίκηση Ξυριδάκη άμεσα συνέταξε τροπολογία, έκανε ραντεβού τότε στο γραφείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στήθηκαν έξω από την Βουλή για να ενημερώνουν έναν έναν τους βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ.

Κυρίως λοιπόν με διεκδικήσεις! Λίγο παλιότερα, όχι πολύ μακριά χρονικά, το 2001 η Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο Νεόφυτος Κρίτος και ο Θάνος Βεζυργιάννης με πολλούς αυτοδιοικητικούς που ασχολούνται ακόμα και σήμερα έκλεισαν την Κηφισίας, ανέβηκαν σε αγροτικά αυτοκίνητα των π. Δήμων και φώναξαν τους κατοίκους με ντουντούκες. Πολλοί από εμάς και εγώ ανδρωθήκαμε πολιτικά και μάθαμε να διαφυλάττουμε τις πόλεις μας ακολουθώντας το παράδειγμα τέτοιων ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Και κάπου εδώ θα αποφύγω την λέξη πολιτικός γιατί δεν ταιριάζει σε κανέναν από τους τρεις παραπάνω. Γιατί αυτό που κοινά τους χαρακτήριζε ήταν η αγάπη για τον τόπο τους και τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι πολιτικοί, είναι οι τοπικοί μας ηγέτες.

  1. Η Δημοτική Διοίκηση Γαλάνη υποστηρίζει ότι δεν είχε στοιχεία για τα οικοδομικά τερατουργήματα που πλήττουν πρωτίστως την Φιλοθέη και το Ψυχικό γιατί η Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής αρνείτο να τα δώσει.

Η αλήθεια

  • Η Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής όπως και κάθε Πολεοδομία κοινοποιεί αντίγραφο κάθε αδείας στον οικείο Δήμο.
  • Μπροστά από κάθε ανεγειρόμενη οικοδομή υπάρχει αναρτημένη ταμπέλα σε εμφανές σημείο με τον αρ. αδείας ή τον αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης.
  • Επιπλέον οι οικοδομικές άδειες από το 2019 αναρτώνται ηλεκτρονικά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και είναι προσβάσιμες και κάθε πολίτης μπορεί ελεύθερα και πολύ εύκολα να τις δει.
  1. Η Δημοτική Αρχή στις 10 Νοεμβρίου 2022 ζήτησε και έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκδώσει ο Δήμαρχος εγκύκλιο προς τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου βάσει της οποίας αποφασίστηκε το εξής:  Η Υ.ΔΟΜ. του Δήμου μας να εφαρμόζει μόνο τους ειδικούς όρους δομήσεως που ισχύουν στις Δημοτικές Ενότητες Φιλοθέης Ψυχικού και Νέου Ψυχικού και όχι τις σχετικές διατάξεις του Ν.Ο.Κ. που επιτρέπουν προσαυξήσεις στον συντελεστή δόμησης και στο ύψος των οικοδομών, διότι οι ειδικοί όροι δομήσεως κατισχύουν ως ειδικότεροι αυτών και γενικώς ισχύουν οι όροι δόμησης που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και το Γ.Π.Σ. των Δημοτικών Ενοτήτων που συναποτελούν τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Εν γένει η ΥΔΟΜ του Δήμου μας οφείλει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζει τα ειδικώς ισχύοντα για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες.

Η αλήθεια

Άδειες συνεχίζει να εκδίδει η Πολεοδομία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιανουαρίου που ερευνήσαμε στα ηλεκτρονικά αρχεία του ΤΕΕ βασιζόμενη στον 4759/20. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει μόνο πολιτικό χαρακτήρα, δηλαδή καθαρά επικοινωνιακή τακτική και δεν νομιμοποιεί σε καμία των περιπτώσεων την Πολεοδομία του Δήμου μας να σταματήσει να εκδίδει άδειες.

Οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι κ.κ. Αλεξοπούλου Κατερίνα και Μαζαράκης Μάκης, που είναι νομικοί, μάταια προσπάθησαν να του δείξουν την επίσημη νομική οδό που θα κατοχύρωνε  τον Διευθυντή της Πολεοδομίας ώστε να σταματήσει η έκδοση αδειών. Η πρώτη πρότεινε προσφυγή για αναστολή αδειών το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ενώ ο δεύτερος εισήγηση θεσμικά προς τον Υπουργό για τροπολογία στον Ν. 4759/20, η οποία και έγινε με καθυστέρηση 2,5 μηνών.

Ο νόμος στο άρθρο 6 παρ. 2 όριζε μια προθεσμία δίμηνη για ενστάσεις την οποία και δεν την κάναμε. «…σε περίπτωση που θεσπίζονται ειδικοί μορφολογικοί περιορισμοί δόμησης και ειδικοί όροι δόμησης που αποκλίνουν από τους ισχύοντες στην περιοχή … αν η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν περιέλθει στην αρμόδια υπηρεσία του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργείου σε διάστημα δύο μηνών το διάταγμα εκδίδεται και χωρίς αυτή. Δηλαδή θα έπρεπε να έχουμε ενεργήσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 2021 γιατί πολύ απλά εκδόθηκε και χωρίς εμάς. Σήμερα που κάνουμε κάποιες ενέργειες βρισκόμαστε εκτός προθεσμίας κατά 22 μήνες.  

Ο π. Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολλές φορές τον κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των προαστίων μας, πρότεινε 1. ειδική συνεδρίαση για να ενημερωθούν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σχετικά με τις θεσμικές κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος μας και τις οποίες ουδείς γνώριζε.  2. Άμεσα να κληθούν πολίτες και βουλευτές του Βορείου Τομέα για να τους ενημερώσουμε και να τους δείξουμε «τα δόντια μας» και αυτό ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Νοεμβρίου. Μάταιη και η συμβουλή και άποψη ενός έμπειρου σε τέτοια θέματα πρώην Δημάρχου.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι γνωστοποίησε το μείζον αυτό θέμα στους βουλευτές του Βορείου Τομέα  με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ότι σε όποια ομιλία πηγαίνει φροντίζει να τους ρωτάει. Μας είπε επίσης ότι υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που το αποδεικνύει και μας ζήτησε να κάνουμε το ίδιο.  Δηλαδή θεσμικά και μαζικά τίποτα.

  1. Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστηρίζει: Ένα πολύ σημαντικό θέμα, επίσης, για την περιοχή μας ήταν και είναι η διασφάλιση της φυσιογνωμίας της….

Η αλήθεια είναι δική σου

Κάτοικε της Φιλοθέης, του Ψυχικού και του Νέου Ψυχικού περπάτησε στην γειτονιά σου και κοίτα γύρω σου. Η εικόνα είναι ίδια; Τελικά την διασφάλισε;

Τα συμπεράσματα

Ο Δήμαρχος κλήθηκε να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2020 και μας γνωστοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 από αναρτήσεις κατοίκων.

Η διαχείριση μιας τέτοιας κρίσης απαιτεί ειδικό σχεδιασμό, οργάνωση και να μπορείς να ακούς και να δέχεσαι τις καλύτερες από τις δικές σου προτάσεις προτάσσοντας ως γνώμονα το εμείς και όχι το εγώ.

Αντιθέτως από την ώρα που το θέμα «έσκασε» έχουμε υποστεί μια ακατάσχετη φλυαρία με εναλλαγές ημερομηνιών, απαντήσεις «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα» και γενικότερα μια μετά μανίας επίδοση στο παιχνίδι της επικοινωνίας προκειμένου  να πειστούν οι πολίτες ότι ο ίδιος έκανε τα πάντα και ευθύνη πια δεν έχει.

Την ευθύνη την έχει ο κακός υπάλληλος, ο κακός Υπουργός, η κακιά Κυβέρνηση, η κακιά Πολεοδομία, ο κακός γείτονας και …ο κακός λύκος. Στην προσπάθειά του να αποτινάξει κάθε ευθύνη από πάνω του ο Δήμαρχος ρίχνει ακόμα και το φταίξιμο στον   πολίτη που δεν έτρεξε να κάνει καταγγελία. Αλήθεια ενημερώθηκαν οι πολίτες; Τους καλέσαμε σε μία αίθουσα όπως τους καλούμε σωρηδόν για εκδηλώσεις να τους ενημερώσουμε; Πόσο παραπάνω πια να ενεργοποιηθούν αυτοί οι πολίτες από μόνοι τους;

Η άγνοια είναι αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη, η αποποίηση ευθύνης αποτελεί μέγα κίνδυνο για τον τόπο μας και για εμάς και αποτελεί τροχοπέδη στην λύση των θεμάτων.

Η πρόταση

Προτείνουμε ακόμα και σήμερα με καθυστέρηση 22 μηνών να γίνει αίτηση ακύρωσης των 100 και πλέον αδειών που έχουν εκδοθεί από τη πολεοδομία του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και διακοπή εργασιών έως ότου εκδικαστούν οι πρόσφυγες, και αναστολή αδειών μέχρι η Κυβέρνηση να περάσει τη σχετική ρύθμιση – τροπολογία που κατατέθηκε με καθυστέρηση δύο χρόνων.

Προτείνουμε να καλέσει η Δημοτική Αρχή επίσημα και θεσμικά σε ειδική συνεδρίαση τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό κύριο Σκρέκα και όλους τους βουλευτές του Βορείου Τομέα όλων των κομμάτων για ενημέρωση και να ζητήσουμε από τον μεν Υπουργό, που είναι και ο μόνος που έχει νομοθετική πρωτοβουλία, να περάσει τη σχετική ρύθμιση και οι υπόλοιποι να μας υποστηρίξουν στην ψήφιση. Επίσης παρόντες προτείνουμε να είναι όλοι οι Σύλλογοι του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού καθώς και τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Χαράλαμπος Μπονάτσος

Υποψήφιος Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού