Πεντέλη 2020: Κομματικές Προεκλογικές Εξαγγελίες Αναδάσωσης ή Άμεσα Μέτρα Πρόληψης

Η “Πεντέλη 2020 – Πράσινη Έξυπνη Δημοκρατική Πόλη” παρεμβαίνει:

Κομματικές Προεκλογικές Εξαγγελίες Αναδάσωσης ή Άμεσα Μέτρα Πρόληψης;

Μία ακόμα προεκλογική συγκέντρωση κομματικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κ. Κεχαγιά παρουσία κυβερνητικών στελεχών ανάμεσα στα οποία ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Γραφάκος. Θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης μία μεγαλεπίβολη εξαγγελία για αναδάσωση των 9.500 στρεμμάτων περίπου που κάηκαν από την πυρκαγιά της 19/07/2022 με φύτευση 200.000 δέντρων! Καλεσμένοι οι κάτοικοι της Καλλιθέας Πεντέλης που από καθαρή τύχη γλίτωσε στην περσινή πυρκαγιά. Η παρουσίαση έγινε μέσα από μια σειρά μονολόγων των στελεχών της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής αφού δεν επετράπη η διατύπωση ερωτήσεων κάτι που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στο κοινό. 

Δεκαπέντε μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με τους δημότες αλλά και τους αιρετούς εκπροσώπους τους, η δημοτική αρχή προσθέτει άλλη μία προεκλογική εξαγγελία έργου στις ήδη 140 που ΘΑ υλοποιήσει στο μακρινό μέλλον.Η τελευταία έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025!!! Η διοίκηση του Δημου Πεντελης έχει προφανώς μπερδέψει τις έννοιες απολογισμός έργου και προεκλογική εξαγγελία. 

Δέκα μέρες όμως μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου), η δημοτική αρχή θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις προεκλογικές εξαγγελίες και να λάβει όλα τα μέτρα αποφυγής μιας νέας πυρκαγιάς που θα κάψει ότι απέμεινε και επιπλέον θα βάλει σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές. Για τη Δημοτική μας Παράταξη  “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ” η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής αποτελούν ζητήματα υψίστης προτεραιότητας. Καλούμε την κ. Κεχαγιά (ως μοναδική υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης μετά τις παραιτήσεις των Αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας Β. Σιώμου, Κ. Καλλιανιώτη, Αν. Κοσμοπούλου) αλλά και τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους της αποδεκατισμένης παράταξης της να αφήσουν στην άκρη τις προεκλογικές εξαγγελίες αποκατάστασης και να ασχοληθούν με τα ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ που πρέπει να ληφθούν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που έχει ξεκινήσει από 1η Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Άμεσος αυτεπάγγελτος καθαρισμός των  οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών,  προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, για όσους χώρους έχουν μείνει ακαθάριστοι μετά την παρέλευση της 30/04/2023 όπως ξεκάθαρα ορίζει η υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξης «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών” (ΦΕΚ 1301/Β/18-03-2022). Επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού.
  • Άμεση επικαιροποίηση του “ΣΧΕΔΙΟΥ ΙΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ” με βάση την 5η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» (ΑΔΑ: ΡΣΛΘ46ΝΠΙΘ-ΝΛ5 28-04-2023) και προσθήκη του Παραρτήματος Θ΄ «ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ». 
  • Άμεση κοινοποίηση και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Εθελοντικό Κλιμάκιο κτλ) για το επικαιροποιημένο ΣΧΕΔΙΟ ΙΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ και διεξαγωγή ασκήσεων με βάση αυτό.
  • Άμεσος καθαρισμός των ξερών κλαδιών και δέντρων στα Δάση Παπαδημητρίου, Εξοχών Χωροφυλακής, ΝΙΕΝ, Άλσος Τσαγκάρη και σε όλα τα αλσύλλια του Δήμου μας.
  • Άμεσος καθαρισμός των καμένων δέντρων από την πυρκαγιά της 19/07/202 που βρίσκονται στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης αλλά σε άλλες περιοχές του Πεντελικού.
  • Άμεση τοποθέτηση Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας αφού εδώ και ένα χρόνο μετά την παραίτηση της κ. Νατ. Κοσμοπούλου  (ΑΔΑ: Ψ60ΥΩΞ3-7ΓΔ) η θέση παραμένει κενή.
  • Άμεση τοποθέτηση Προϊσταμένου Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης αφού μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση του Γ. Ξανθάκου η θέση παραμένει κενή.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για ολόκληρη την χώρα, αλλα ακόμα δυσκολοτερο για το τόπο μας. Πρώτον γιατί προβλέπεται να είναι από τα θερμότερα όλων των εποχών. Δεύτερον γιατί κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου (01/05/2023 – 31/10/2023) κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν τρεις (3) εκλογικές αναμετρήσεις και διαχρονικά οι χρονιές των εκλογών, όπως  αποδεικνύεται και από έρευνες, συσχετίζονται με πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών. Και τρίτον γιατί η δημοτική αρχή της κ. Κεχαγιά έχει αποδείξει ότι η Πολιτική Προστασία δεν είναι το φόρτε της. Χρειάζονται άμεσα μέτρα,  συνεχής επαγρύπνηση και σίγουρα όχι αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις.