Σ. Ρούσσος: Ιστορική μέρα για το Χαλάνδρι – Στο σχέδιο πόλης 1.300 στρ. – Τέλος στην ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών 

Οριστικό τέλος σε μια εκκρεμότητα 40 ετών            

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης «Ζώνης Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη» και έτσι εντάσσεται στο σχέδιο πόλης η τελευταία μεγάλη εκτός σχεδίου περιοχή του Χαλανδρίου, έκτασης 1.300 στρ., όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, Σίμος Ρουσσος.

Σίμος Ρούσσος

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, «κλείνει οριστικά ένας κύκλος ταλαιπωρίας χιλιάδων μικροιδιοκτητών που κράτησε σχεδόν 40 χρόνια».

Η εξέλιξη αποτελεί μια προσωπική δικαίωση για τον κ. Ρούσσο που από το 2015 έθεσε ως στόχο να κλείσει η εκκρεμότητα , απέναντι σε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά και συμφέροντα που μπλοκάριζαν την ένταξη της περιοχής.

Ένα από αυτά ήταν και η σθεναρή αντίδραση του Αμερικάνικου Κολλεγίου σε κάθε προσπάθεια ένταξης της περιοχής, καθώς θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με εισφορές σε γη και χρήμα ύψους άνω των 15.000.000 ευρώ.

Τελικώς, το Κολλέγιο εξαιρέθηκε με Απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ακολουθεί το κείμενο της ανάρτησης του Δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου.

«Ιστορική μέρα για το Χαλάνδρι.

Δημοσιεύτηκε επιτέλους σε ΦΕΚ η απόφαση έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης “Ζώνης Δουκίσσης Πλακεντίας-Πεύκο Πολίτη”

Κλείνει ένας κύκλος ταλαιπωρίας χιλιάδων μικροιδιοκτητών που κράτησε σχεδόν 40 χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη πολεοδομική μελέτη ανατέθηκε από τον δήμο το….1987.

Η πολεοδομική μελέτη ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στην Περιφέρεια Αττικής τον Φεβρουάριο του 2018 και εγκρίθηκε μετά από πολλές περιπέτειες από το ΣΥΠΟΘΑ τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ομόφωνη απόφαση έγκρισης από το ΣΥΠΟΘΑ, δικαίωσε και την καθοριστική επιλογή μας του 2015, να καταργήσουμε την Ελεύθερα Πεντέλης από τον σχεδιασμό, απελευθερώνοντας από την ομηρία εκατονταδες μικροιδιοκτήτες και πάνω από 25 στρέμματα που με τις προηγούμενες μελέτες έμεναν εκτός σχεδίου.

Ο αγώνας για την κατάργηση της Ελευθέρας Πεντέλης που δώσαμε μόνοι μας στην πόλη, ήδη από το 1996 και την πρώτη επιτροπή αγώνα, θεσμοθετήθηκε τελεσίδικα, παρά τις κραυγές,τις ενστάσεις και την κινδυνολογία πολλών.

Από τότε μέχρι και πριν λίγες μέρες ο δήμος Χαλανδρίου αθόρυβα και συστηματικά, με επίγνωση της πολυπλοκότητας και των κινδύνων, δούλεψε με σύνεση κσι αποτελεσματικότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί το κύριο συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της με στόχους:

1.Να ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο παρά τις δεκάδες τρικλοποδιές και τα συμφέροντα που την υπονόμευαν επί δεκαετίες.

Το πράξαμε χωρίς τυμπανοκρουσίες, ψεύτικα χαμόγελα,ανακοινώσεις και δημόσιες σχέσεις.Εκεί που έπρεπε και με αυτούς που έπρεπε.

2.Να καταφέρει ο δήμος να αξιοποιήσει,επ’ωφελεία του Κάτω Χαλανδρίου, το τεράστιο ακίνητο των 30 στρεμμάτων του Νομισματοκοπείου που απέκτησε, με εισήγηση μας και κυβερνητική απόφαση το 2016, μετά από αγώνα δεκαετιών.

Τα 30 στρέμματα προορίζονταν για οικοδόμηση του υπουργείου Οικονομικών και η παραχώρηση στον δήμο για 40 χρόνια, έκλεισε οριστικά το θέμα.Τωρα μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πάρκο και χωρο αθλητισμού, ανάσα για την πόλη.

3.Να εξασφαλίσει με τους όρους δόμησης,κάλυψης και αρτιότητας των οικοπέδων , όρους δικαιοσύνης κυρίως για τους χιλιάδες μικροιδιοκτήτες.

4.Να διασφαλίσει ότι η πόλη θα αποκτήσει χιλιάδες τμ κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην τελευταία μεγάλη εκτός σχεδίου περιοχή των 1300 στρεμμάτων.

Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει όλη την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο ενέδωσε τελικά στις πιέσεις του ACS ,και με απόφαση του υπουργού, το εξαίρεσε από την ένταξη.

Αυτό έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών σε γη και χρήμα όλων των ιδιοκτητών προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο ισοζύγιο πρασίνου.

Ευχαριστώ πρωτίστως τους εργαζόμενους της τεχνικής μας υπηρεσίας που αφιέρωσαν απίστευτο χρόνο,κόπο και επιστημονική γνώση για να ολοκληρώσουν μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά.

Η διευθύντρια της Τεχνικής κ Α.Νότα, η προϊσταμένη κ Χ. Μπαζάκα και η επιβλέπουσα της μελέτης κ Γ. Παπαδοπούλου έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος δημόσιου λειτουργού.

Οσες φορές και αν λοιδωρήθηκαν η δέχθηκαν άδικες επιθέσεις στάθηκαν σταθερά στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Το μελετητητικό γραφείο των κκ Ζώη – Δημητρακόπουλου κατάφερε αυτό που πριν δέκα χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο:

Να εκπονήσει μια άρτια τεχνική μελέτη,να περιορίσει στο ελάχιστο τις ενστάσεις, να υπερασπιστεί με τεχνική επάρκεια,σοβαρότητα και σταθερότητα τις πολιτικές επιλογές του δήμου για τον δημόσιο χώρο.

Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στην αρχιτέκτονα κ Φ.Βαταβάλη ,σύμβουλο δημάρχου για την σταθερή επιστημονική της βοήθεια στο εγχείρημα την περίοδο 2015-2019.

Χωρίς το νέο Γενικό Πολεοδομικό, που εκκρεμουσε και αυτό απο το 2005 και υποβαλαμε το 2019, ούτε το Πεύκο Πολίτη μπορούσε να προχωρήσει.

Η αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας κ Έλενα Χριστούλη και ο πρώην αντιδήμαρχος κ Κώστας Γερολυμάτος μπορούν να αισθάνονται περήφανοι οτι ο κόπος, ο χρόνος και η προσπάθειες που έκαναν τόσα χρόνια τρέχοντας από υπουργείο σε υπουργείο και από σύσκεψη σε σύσκεψη, εντός και εκτός του δήμου, έπιασαν τόπο.

Ευχαριστώ όλους και όλες ασχολήθηκαν για το ξεπέρασμα των δεκάδων εμποδίων αυτά τα χρόνια, ακόμη και όσους και όσες είχαμε κατά καιρούς διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις:

Το σύνολο των παρατάξεων του δημοτικού μας συμβουλίου, ακόμη και όσους κατέθεσαν ενστάσεις το 2017 , υπερασπιζόμενοι την Ελευθέρα Πεντέλης.

Το γεγονός ότι η απόφαση του 2021 μετά το νέο Γενικό Πολεοδομικό ήταν σχεδόν ομόφωνη δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο αντιμετώπισαν τελικά το θέμα.

Τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Χωρικού σχεδιασμού, κκ Α. Κατσιγιάννη κσι Φ.Δαλιάνη, την διευθύντρια κ Μικράκη, τον κ Καραγιάννη απο το Υπουργειο Υποδομών για την καλή συνεργασία και τον Περιφερειάρχη κ.Γ. Πατούλη.

Τα κόμματα και τους βουλευτές που κατέθεσαν επερωτήσεις από το 2020 πιέζοντας για την επιτυχή έκβαση.

Το ΚΚΕ,τον ΣΥΡΙΖΑ,το ΜΕΡΑ 25.

Περισσότερο από όλους τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ κ Ε.Μπακογιάννη για την ευαισθησία, την επιμονή και την αποτελεσματικότητα.

Και φυσικά τον υπουργό κ Ταγαρά για την τελική υπογραφή.

Μια νέα σελίδα ξεκινά για την πόλη.

Θα την γράψουμε μαζί.

ΥΓ. Τούτες τις ώρες δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε όσους και όσες δώσαμε στον δρόμο την μάχη από το 1995, στους συνοδοιπόρους της επιτροπής αγώνα, ειδικά σε όσους δεν πρόλαβαν να δουν την δικαίωση των κόπων τους.

Σε όσους μοιραστήκαμε ατέλειωτες ώρες δουλειάς, συνεδριάσεων, συνελεύσεων στο κέντρο Νεότητας και στο 5ο δημοτικό.

Για να οργανώσουμε, να ενημερώσουμε να τυπώσουμε,να μοιράσουμε,να καλέσουμε.

Με την επιτροπή αγώνα και την ντουντούκα στο χέρι.

Στα δημοτικά συμβούλια,στις πλατείες και στα υπουργεία.

Τον Σταύρο ,τον Αρχοντή,τον Θόδωρο,την Μάρθα,τον Βασίλη ,την Κατερίνα,την Βάσω,την Γιάννα, τον Μήτσο, την Έπη, τον Κώστα.

Και όσο βλέπω και ξαναβλέπω το ΦΕΚ είναι σαν να πανηγυρίζουν μαζί μας.

Νικήσαμε!!!»