ΥΠΕΞ: Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις απειλές Τσαβούσογλου

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ο οποίος έδωσε σκληρή απάντηση στις απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και το ελληνικό ΥΠΕΞ πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η  γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέφερε τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας με φόνο την ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ο Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, ούτε κατά ένα μίλι ενώ υπενθυμίζοντας το casus belli συμπλήρωσε:

«Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η νέα απαράδεκτη πρόκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ με τον εκπρόσωπό του  Γιώργο Αρναούτη να απαντά σε σκληρή γλώσσα:

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο.

Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του» τόνισε για να προσθέσει:

«Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

«Πυρά» Οικονόμου κατά Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε πως η Ελλάδα «ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται». Παράλληλα,  χαρακτήρισε αδιέξοδη την τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία.

Αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου αναφέρει:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.