Σεισμός 7,8 βαθμών σε Τουρκία και Συρία – Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα από τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα σήμερα την νότια Τουρκία και εκτεταμένες περιοχές της βόρειας Συρίας. Η διάρκεια της δόνησης, που έφθασε το 1 λεπτό της ώρας, η μεγάλη έκταση του σεισμικού ρήγματος, η ώρα που έπληξε την περιοχή ο Εγκέλαδος στις 4 το πρωί και η κατάρρευση πολλών πολυώροφων κτιρίων, προκαλεί τεράστια ανησυχία για το πραγματικό αριθμό των θυμάτων και το εύρος των καταστροφών στις δυο χώρες.

Στην Τουρκία ο προσωρινός αριθμός των νεκρών είναι 284 νεκροί, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 2. 323.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Καχρανμαρμαράς —όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού—, άλλοι 20 στην Οσμάνιγε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στη Ντιγιάρμπακιρ και 13 στην Αντιγιαμάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης , έχουν καταρρεύσει πολλά κτήρια στην περιοχή που επλήγη και τα σωστικά συνεργεία  δίνουν σκληρή μάχη για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων παγιδευμένων σε αυτά.

Ο προσωρινός απολογισμός  του συριακού υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 237 νεκρούς και στους 639 τραυματίες ανεβαζοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 111 νεκρούς στις περιοχές υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ο απολογισμός των θυμάτων στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές.

Δεκάδες άνθρωποι στις περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, ανακοίνωσε η αομαδα διασωστών ” Λευκά κράνη” που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες . Οι τοπικές αρχες κήρυξαν τις ζώνες αυτές “πληγείσες” και ζήτησαν από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις “να παρέμβουν άμεσα” για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό.

Στην επαρχία Χαλέπι, που υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, υπάρχουν πολλά θύματα κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων τα οποία κατέρρευσαν· τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε  με επίκεντρο την κεντρική και νότια Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιάντεπ ήταν ισχυρότατη και είχε μεγάλη διάρκεια . Προκάλεσε τεράστιες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα ακόμη προσωρινούς απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων. Καθώς η περιοχή που επλήγη είναι  πολύ εκτεταμένη δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την ακριβή έκταση των ζημιών και τον αριθμό των θυμάτων.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ενώ τουλάχιστον 53 άνθρωποι είναι νεκροί στην Τουρκία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τις ανακοινώσεις τοπικών αξιωματούχων.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σανλιούρφα, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έκανε λόγο για 17 νεκρούς και 30 τραυματίες στη δική του επαρχία.

Άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.

Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε ισχύ 7,4 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγή: ATHINA984.GR, ΑΠΕ-ΜΠΕ