Που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, μελών και φίλων του κόμματος, στελεχών και βουλευτών, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού στα γραφεία της Οργάνωσης Μελών ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΝ Τετάρτη 22 Μαρτίου, που ήταν και  παγκόσμια μέρα νερού (ΡΑΕ), με ομιλητές:  

Τον ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟ, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νυν Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., και τον HΛΙΑ ΚΟΡΛΟ, πρόεδρο του επιστημονικού συλλόγου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και αφορμή την ψήφιση πολυνομοσχεδίου την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, από την κυβέρνηση Μητσοτάκ που  αφορά σε κρίσιμες ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τα απορρίμματα, τις ΑΠΕ, την ενέργεια, ενώ ο χρόνος διαβούλευσης ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκινώντας είπε: « Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει το να μην υπάρξει Ρυθμιστική Αρχή για το νερό  γιατί είχε πει στους Ευρωπαίους ότι δεν προκύπτει από πουθενά καμία υποχρέωση. Μας λένε ότι είναι υποχρέωση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά δεν είναι. Η κυβέρνηση το έβαλε και η τρόικα εσωτερικού. Για να το κρύψει αυτό έβαλε Επιτροπή Θεσμών με τον Καραμανλή όταν υπήρχε ολομέλεια στη Βουλή, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να δει από το κανάλι της Βουλής την Επιτροπή Θεσμών. Κι εδώ επικοινωνιακή διαχείριση. 

Η μεθοδολογία ακολούθησε την εξής πορεία: αναρτώνται τρία νομοσχέδια για διαβούλευση. Το σύνολό τους 263 άρθρα. Με μηδενική διαβούλευση γιατί ακόμη και ο νόμος για το επιτελικό κράτος απαιτεί 2 εβδομάδες διαβούλευση. Το ένα από τα τρία με 150 άρθρα είχε 4,5 μέρες διαβούλευση με 3 από αυτές να είναι Σαββατοκύριακο και η Καθαρά Δευτέρα.  Συνοδεύουν δε τα νομοσχέδια με μια Έκθεση που απαγορεύει την αλλαγή των βασικών άρθρων του νομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσα σε ένα 24ωρο κατάφερε να καλέσει και να προσέλθουν 50 φορείς στη Βουλή εκ των οποίων παραπάνω από τους 40 διαφωνούσαν με το νομοσχέδιο και ο υπουργός κ. Σκρέκας τους διέκοπτε λέγοντας: δεν έχεις καταλάβει το νομοσχέδιο. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Υπάρχει δε άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι δυο χρόνια μετά θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του και θα μπουν πάλι σε διαβούλευση. Τελευταία στιγμή σε έφεραν 110 νομοτεχνικές αλλαγές κάποιες εκ των οποίων λίγο πριν την ψηφοφορία. 3-4 αλλαγές δε, ενώ συνεδριάζαμε τις μάθαμε από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ο κ.Σκράκας απάντησε ότι τις άλλαξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κι εδώ προκύπτει το εξής θέμα. Πέρασε από υπουργικό συμβούλιο, από Επιτροπές, δεν το διάβασε. Άρα εκτός από ανήξερος είναι και αδιάβαστος.»

Ενώ ο Ηλίας Κορλός επισήμανε: «Το νερό είναι το μόνο κοινωνικό αγαθό που διασώθηκε μέσα στη λαίλαπα που περνάμε γιατί είναι πιο ευαίσθητη η κοινωνία και κατάφεραν τα κινήματα και κατορθώσαμε να υπάρξει από το ΣτΕ ΤΟ 2014 η απόφαση επειδή το νερό αφορά την υγεία, την καθημερινότητα ότι δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και πρέπει το Δημόσιο να έχει τον απόλυτο έλεγχο με το 50%+1. Σήμερα και με την συνάντηση των συνδικαλιστών της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΠΣ Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίστηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταργηθεί η ρυθμιστική Αρχή που δεν έχει και λόγο ύπαρξης αφού δεν υπάρχει αγορά» 

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε ζωηρή και γόνιμη συζήτηση από την οποία βγήκε ως συμπέρασμα ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί μέχρι τέλους το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του νερού.