Εργαζόμενοι δήμου: Δημοτικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να πληρωθούν την εκλογική αποζημίωση

«Εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν για την προετοιμασία των εκλογών του Μάϊου, χωρίς όμως να έχουν τοποθετηθεί και στη λίστα των εκλογικών συνεργείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν την εκλογική αποζημίωση».

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση της, η συνδικαλιστική παράταξη Εργατική Πρωτοπορία, στο δήμο Ρόδου, τονίζοντας ότι υπήρξαν «λάθη και παραλείψεις στις διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συνεργείων του Δήμου Ρόδου».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, η παράταξη σημειώνει:

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία συγκρότησης εκλογικών συνεργείων του Δήμου Ρόδου. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν, από ενέργειες του αρμόδιου Δντη για τη διεξαγωγή των εκλογών, οι συμμετέχοντες στα εκλογικά συνεργεία δεν είχαν λάβει το εκλογικό επίδομα, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να κινηθεί δικαστικά για τη δικαίωσή τους.

Σήμερα, μερικές μέρες μετά την ολοκλήρωση τις εκλογικής διαδικασίας τόσο του Μαΐου όσο και του Ιουνίου, η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου έχει δεχθεί αναφορές από συναδέλφους σε διάφορους χώρους εργασίας για λάθη και παραλείψεις. Συγκεκριμένα, υπήρξαν εργαζόμενοι:

  • που κλήθηκαν να εργαστούν για την προετοιμασία των εκλογών του Μάϊου, χωρίς όμως να έχουν τοποθετηθεί και στη λίστα των εκλογικών συνεργείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν την εκλογική αποζημίωση.
  • που ήθελαν να συμμετέχουν στα εκλογικά συνεργεία του Ιουνίου 2023, αλλά ουδέποτε τους δόθηκε η δυνατότητα να το δηλώσουν. Δεν υπήρξε μέριμνα, ώστε να σταλθεί ερώτημα και πάλι σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου για νέες δηλώσεις ενδιαφέροντος.
  • που ενώ συμμετείχαν στα εκλογικά συνεργεία του Μαΐου 2023 για άγνωστους λόγους και χωρίς ενημέρωση αποκλείστηκαν από τα αντίστοιχα του Ιουνίου.

Επίσης, ως παράταξη διαπιστώσαμε ότι στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η απόφαση για τα εκλογικά συνεργεία του Ιουνίου 2023 αναρτήθηκε μόλις μία μέρα πριν τις εκλογές, δηλ. Σάββατο στις 24-06-2023 στις 18:50! Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και σχεδιασμός για την αποφυγή λαθών και παραλείψεων.

Για τη βέλτιστη εκπροσώπηση και των 1.400 μελών του Συλλόγου μας, είμαστε υπέρ της άποψης ότι θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα προς ανανέωση των εκλογικών συνεργείων του Ιουνίου 2023 με νέα αποστολή εγγράφου σε όλες τις υπηρεσίες για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση που οι θέσεις δεν καλύπτονταν με νέους ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να γίνει κλήρωση από αυτούς του Μαΐου 2023, ώστε να συμπληρωθούν οι συνολικά 312 θέσεις.

Εκτιμούμε ότι είναι εύλογα τα ως άνω παράπονα και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει αδιαφάνεια στις διαδικασίες. Όμως, το παρελθόν δεν αλλάζει. Οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον και να μην επαναληφθούν τα όποια λάθη και παραλείψεις. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση και στο Δ.Σ. του Συλλόγου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την βέλτιστη συνοχή και συμμετοχή των μελών του Συλλόγου μας καθώς αναμένουμε τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Τέλος, καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη την πολιτική απόφαση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης να περικόψει την εκλογική αποζημίωση του Ιουνίου 2023 κατά 20€ στους δημοτικούς υπαλλήλους. Προφανώς, εκτίμησε ότι τα 200€ του Μαΐου 2023 ήταν υπερβολικά! Δυστυχώς, ισχύουν οι στίχοι του Μπρεχτ: «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ / θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. / Ο λόγος; έχουνε κι όλας φάει».