Το χαμένο όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη

Ο Κ.Α ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΑΙΩΝ

Παραθέτω ένα σημείωμα μου στην εφημερίδα Βέροια με ημερομηνία 18/03/1999…

«Συνεδριακά και Παρασυνεδριακά

Σήμερα που κυκλοφορεί αυτό το φύλλο της <<ΒΕΡΟΙΑΣ>> αρχίζουν και οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Πολλά ακούγονται και όχι ευχάριστα από όλες τις πλευρές αυτού του χώρου, γύρω από αυτή τη διαδικασία. Θα σταθώ μόνο στον ευρέως κυκλοφορούντα όρο <<εσωκομματική αντιπολίτευση>>.

Το ότι υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση , είναι ένα γεγονός καταγεγραμμένο , όμως το γιατί υπάρχει , σίγουρα οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος του κινήματος δεν παίζει τον ενωτικό του ρόλο όπως πρέπει , αποκλείοντας από τη νομή της εξουσίας τόσα και τόσα ικανά στελέχη του χώρου του, που αν το είχε κάνει θα είχε πολύ πιο μεγάλη απόδοση η κυβέρνηση του, τόσο στα εσωτερικά, όσο και πολύ περισσότερο στα εθνικά θέματα.

Απεναντίας ο κ. Σημίτης φέρεται ως ομαδάρχης που ευνοεί και προάγει τους ημετέρους του. Μήπως όμως και ο κ. Σημίτης δεν αποτελεί <<πρώην εσωκομματική αντιπολίτευση >> ή άλλη, αντιπολιτευτική ομάδα και μάλιστα επί παντοδυναμίας Ανδρέα Παπανδρέου? (και το αναφέρω για να γίνουν οι ανάλογες συγκρίσεις). Σας διαφεύγει όμως Πρόεδρε και σύντροφοι κάτι, και δεν είναι άλλο από την έννοια Κυρίαρχος Λαός.

Αν αλλάξει αυτός ( ο κυρίαρχος λαός δηλαδή) γραμμή πλεύσης – και άρχισαν να διαφαίνονται στον πολιτικό ορίζοντα αμυδρές ενδείξεις περί αυτού – τότε ?. Τέρμα τα συνέδρια , η εξουσία , οι βαρύγδουποι όροι Κεντρική Επιτροπή , Εκτελεστικό Γραφείο , Πατριωτικό Κίνημα , ONE κλπ.

Για προσέξτε λοιπόν!»

Κάτι ανάλογο συνέβη τώρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από άλλη θέση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσως οι διάφορες προεκλογικές παλινωδίες του Α. Τσίπρα και  αυτά τα εξωφρενικά που ειπώθηκαν από μερικά στελέχη, κούρασαν αλλά και τρόμαξαν το Λαό που αναγκαστικά τους γύρισε την πλάτη. Το χειρότερο επιχείρημα που διατυπώθηκε ήταν αυτό που εννοούσε, εμμέσως πλην σαφώς, να προσπαθήσει  να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφους από ψηφοφόρους του Κασιδιάρη, οι οποίοι δεν είναι όλοι ναζιστές και φασίστες. Το επιχείρημα αυτό ειπώθηκε στην πιο λάθος χρονική περίοδο και έκανε την πιο μεγάλη ζημιά.  

Τώρα όμως τι γίνεται? Τα κεφάλια μέσα όπως λέει ο Λαός, τέλος τα ψέματα, τέλος και η εσωστρέφεια, αυστηρή αυτοκριτική και προσπάθεια ανασυγκρότησης μετά το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος, διαφορετικά θα δημιουργηθούν συνθήκες για τρίτη τετραετία του Κ. Μητσοτάκη. Προσοχή λοιπόν!! 

Παρεμπιπτόντως να αναφέρω εδώ ότι η Χρυσή αυγή υπάρχει σαν κομματικός σχηματισμός εδώ και χρόνια και αποσπούσε συνήθως το 0.03% του εκλογικού σώματος. Πως λοιπόν αυτό το αμελητέο ποσοστό έφτασε στο σημείο να αγγίζει και διψήφιο νούμερο? Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να μελετήσουν διεξοδικά όλα τα κόμματα και να βρουν την αιτία γιατί πιστεύω ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι αυτών των μορφωμάτων είναι πολίτες που διαμαρτύρονται και ψηφίζουν έτσι,  για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα που δεν είναι και η καλύτερη, αν δει κανείς την σειρά που έχει η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με μεγάλη διαφθορά. Κάτι δεν πάει καλά και ο κόσμος, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών  που ψηφίζουν αυτά τα μορφώματα, αντιδρούν με αυτόν τον παράδοξο τρόπο και όχι επειδή είναι φασίστες ή ναζιστές. Όμως αυτά δεν συζητιούνται με τίποτα προεκλογικά είναι ολέθριο σφάλμα όπως αποδείχθηκε στις εκλογές που πέρασαν.

Μετά το τρομακτικό δυστύχημα των Τεμπών όπου είχαμε την παραίτηση εν μέσω δακρύων του αρμόδιου Υπουργού Κ.Α Καραμανλή και τον σάλο που ακολούθησε, δεν περίμενα με τίποτε να τολμήσει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά,  ο προαναφερθείς Υπουργός, αλλά και ούτε η Νέα Δημοκρατία να τον εντάξει στα ψηφοδέλτια της.  Και όμως έγιναν και τα δύο και το <<κερασάκι στην τούρτα>> ήταν η εκλογή του στην πρώτη θέση στο Νομό Σερρών. Αυτή ήταν η εντολή του Λαού δεν μπορούμε και ούτε έχουμε δικαίωμα να πούμε κάτι.  

Αναρωτήθηκα:

Μήπως συνέβη αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα λόγω ύπαρξης του Συνδρόμου της Στοκχόλμης;

Μήπως συνέβη αυτό το γεγονός λόγω κεκτημένης ταχύτητος, όπως συνέβη και στην πόλη μου τη Βέροια παλαιότερα, όταν συγκεκριμένα μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους τον Οκτώβριο του 1912, στις δημοτικές  εκλογές που ακολούθησαν εκλέχτηκε Τούρκος Δήμαρχος;

Η γενικότερη άποψη που κυκλοφορεί πάντως  είναι ότι ηθικός αυτουργός αυτής της εκλογικής επιτυχίας είναι το όνομα και το έργο του αείμνηστου  Εθνάρχη Κ. Καραμανλή  ο οποίος ήταν και θείος του , αδερφός του πατέρα του. Όμως σε αυτούς που μακαρίζουν τον Εθνάρχη για αυτή την εκλογική  επιτυχία θα πω ότι ξεχνούν ότι ο τ. βασιλιάς Παύλος «έδωσε» το χρίσμα του Πρωθυπουργού μετά το θάνατο του Α. Παπάγου στον Κ. Καραμανλή παραμερίζοντας τους δύο υποψήφιους τότε για αυτή τη θέση, Π. Κανελόπουλο και Σ. Στεφανόπουλο. Αν δεν είχε γίνει αυτή η κίνηση ματ του Βασιλιά ίσως να μην είχε την πορεία που ακολούθησε μετά στην καριέρα του ο Εθνάρχης, για λόγους ευνόητους φυσικά. Θα ήταν φρόνιμο λοιπόν να το σκεφτούν αυτό οι Σερραίοι και να ευγνωμονούν (καταρχήν) τον τ. Βασιλιά  Παύλο.

Αμ΄ πως, όπως θα έλεγε και ο αξέχαστος ηθοποιός Κώστας Χατζηχρήστος.

Άποψη μου!