Κυβέρνηση εν μέσω συμπληγάδων –Φωτιές, πλημμύρες και κρίση διαρκείας

Εν μέσω συμπληγάδων και κρίσεων πορεύεται η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη προτού καν συμπληρώσει τρεις μήνες βίου. Μετά τον πύρινο όλεθρο του θέρους που κατέκαψε τη χώρα, ακολούθησε η πρωτοφανής κακοκαιρία των περασμένων ημερών η οποία άφησε πίσω της 11 νεκρούς και ασύλληπτες ζημιές στην Θεσσαλία.

Παράλληλα, γεγονότα στα οποία ενέχεται κυβερνητική – κρατική ευθύνη, όπως η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες ναζί στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και γεγονότα τα οποία δεν σχετίζονται με την κυβέρνηση, όπως η εν ψυχρώ δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, αλλοιώνουν το στίγμα που επιχείρησε να εκπέμψει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επικράτησή του στις εκλογές. Οι πολλαπλές κρίσεις, δε, μοιάζουν να πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω αλλά και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρότι στην κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με το Meteo, καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα «έως και πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης» στη Θεσσαλία σε σχέση με τον κυκλώνα του Ιανού (που έπληξε τη χώρα τον Σεπτέμβριο 2020), ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες αρχές δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Απόκοσμες εικόνες και αλλαγή πλάνων
Την περασμένη Δευτέρα η κακοκαιρία ξεκίνησε να πλήττει τη χώρα, ενώ, τα δύο επόμενα 24ωρα, τα καιρικά φαινόμενα ήταν σε έξαρση ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης είχε γίνει γνωστό ότι δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία. Ταυτόχρονα, είχαν κυκλοφορήσει απόκοσμες εικόνες με χωριά πλημμυρισμένα από νερό και λάσπη, χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν ενώ άλλοι ανέβηκαν ακόμα και στη στέγη του σπιτιού τους για να μην πνιγούν.

Στο πλαίσιο αυτό, στου Μαξίμου υπήρξε η ιδέα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη, για το τρέχον σαββατοκύριακο, εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τελικά, αποφασίστηκε να μεταβεί κανονικά ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αλλά μόνο για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου, χωρίς «γιορτές, εκδηλώσεις ή φιοριτούρες».

Τα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία  εντάθηκαν, όλο και περισσότερος κόσμος εγκλωβιζόταν και την Πέμπτη στου Μαξίμου σήμανε συναγερμός ότι επίκειται μεγάλος αριθμός απωλειών. Οι καταστροφές, άλλωστε, ήταν ήδη ανυπολόγιστες. Άμεσα, ακυρώθηκε η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με τον Πρωθυπουργό να δίνει εντολή να στηθεί συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα όπου έστειλε το… μισό υπουργικό συμβούλιο. Εν τω μεταξύ, από το μεσημέρι της ίδιας μέρας εκκίνησε και η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στις επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε το επικοινωνιακό βάρος και μετέβη χθες σε Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο, για να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν στο νομό Καρδίτσας.

«Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση» πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά στη δημοσιονομική πτυχή του θέματος, δήλωσε: «Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων παρατηρητών των εσωτερικών διεργασιών της κυβέρνησης, το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν τη σημασία να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τόσο η αποκατάσταση των ζημιών όσο και η έμπρακτη ανακούφιση των πληγέντων.