Βιολογική ισορροπία της φύσης και κυνηγοί

Ένα άρθρο του προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου της πόλης μας Κ.Κ. εκτός από λύπη και θλίψη για τα τελευταία θανατηφόρα ατυχήματα στο κυνήγι, μας προκάλεσε δυσθυμία και θυμηδία. 

Γράφει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος:

-Το κυνήγι είναι μοχλός στην ισορροπία του περιβάλλοντος… Με το κυνήγι προστατεύεται τόσο η χλωρίδα, ως ειδοποιητήρια δραστηριότητα ενδεχόμενων εμπρησμών όσο κι η πανίδα.

-Τι είδους μοχλός κ.Πρόεδρε; Ο μοχλός είναι ένα μέσον που διευκολύνει κάποιο μόχθο, ο δικός σας όμως μοχλός σκοτώνει και δή αδιακρίτως. Κάθε τόσο θρηνούμε και ανθρώπινα θύματα.

Κακώς διατείνεστε ότι το κυνήγι είναι ένα μέσον βιολογικής ισορροπίας. Δεν είδαμε να το υποστηρίζεται αυτό πουθενά.  εκτός κι αν εννοείτε ότι οι κυνηγοί εκτελούν χρέη “άσφαιρων κροτοφοβικών κανονιών” όπως αυτά στις φάρμες εναντίον της κίσσας και της κουρούνας, που τρώνε τα φρούτα.

Όμως οι κυνηγοί κ. Πρόεδρε δολοφονούν. Δεν αστειεύονται, ούτε μπλοφάρουν. Θα μπορούσατε να το ισχυριστείτε αυτό, οπλισμένοι, μόνο με ότι ηχηρό διαθέτει το ανθρώπινο σώμα και ιχνηλατούσατε στο περιβάλλον αντηχώντας βροντερά με τα τραγούδια σας και την δειλία σας γιατί όποιος κουβαλά όπλα μάλλον φοβάται. Τότε μάλιστα.

Εσείς όμως κ. Πρόεδρε τα σκοτώνετε τα δύστυχα τα ζώα, για το κέφι σας και όχι μόνο. Οι πιο δεινοί σκοπευτές από σας, που δεν ορρωδούν μπροστά σε παράνομες τακτικές, κραχτών, νυχτερινών καρτεριών, λαθροθηριας σε προστατευόμενες περιοχές και άλλων τεχνασμάτων έχουν ξέχειλους καταψύκτες και επιδεικνύουν την δεξιοτεχνία τους και την μαγειρική της γυναίκας τους σε μεγαλοαστικά ραφινάτα τραπέζια.

Οι λιγότερο ευθύβολοι αγοράζουν ακριβά τα θηράματα  για να κάνουν το ίδιο. Οι υπόλοιποι, όσοι ρίχνουν στον γάμο του καραγκιόζη, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν χωρίς θράσος και μόνο αυτοί ότι φροντίζουν την βιολογική ισορροπία και την γεωργία, γεμίζοντας όμως την ύπαιθρο με σφαιρίδια μολύβδου και ταλαιπωρώντας την ηρεμία και την φυσική ζωή, ζώων πτηνών και κατοίκων της υπαίθρου. Άτυχη και η αναφορά σας στο ιταλικό πρότυπο για την πρασινοκέφαλη πάπια και την προστασία του ρυζιού. Οι πάπιες δεν τρώνε ρύζι.

Όσο για τα αγριογούρουνα και ελάφια που κινδυνεύουν από αρρώστιες αν απαγορευτεί το κυνήγι στους βοσκότοπους, ας είμαστε σοβαροί κ. Πρόεδρε. Εσάς περίμενε η φύση χιλιάδες χρόνια τώρα να φροντίσετε την ισορροπία με τις επαναληπτικές σας καραμπίνες;
Ή μήπως πριν τα κεραυνοβολήσετε, τους βγάζετε ακτινογραφία πνεύμονος και τους κάνετε και παρασιτολογική κοπράνων οπότε με ήσυχη πλέον την συνείδηση, εξολοθρεύετε μόνο τα άρρωστα, και φροντίζετε έτσι τον έλεγχο του υπερπληθυσμού τους!

Όσο για τα επιτυχημένα ή αποτυχημένα καταφύγια της Ελλάδος δεν αναφέρετε τίποτε. Μόνο στην Ιταλία και στα βαλκάνια ιχνηλατείτε;

Δεν ξέρω τις απόψεις σας για τα εκτροφεία τεχνητών θηραμάτων, όμως τις φαντάζομαι, και τις περιμένω.
Το όπλο που εκτελεί το έκπληκτο εξημερωμένο θήραμα που ανατράφηκε από χέρι ανθρώπου και που το ίδιο το χέρι το σκοτώνει-γι’ αυτό πεθαίνοντας η κραυγή του είναι τόσο παραπονεμένη-μόνο δολοφονικό μπορεί να είναι.

Για φέρτε στο νου σας αυτή την εικόνα: Ο κακομοίρης ο φασιανός που μόλις απελευθερώθηκε απ’ τα συρματοπλέγματα του εκτροφείου βλέπει τον κυνηγό που “ιχνηλατεί” στο περιβάλλον και νομίζει ότι είναι ο υπάλληλος του εκτροφείου και πετά κοντά του για να φάει από την φούχτα του. Και αντ’ αυτού τρώει σκάγια στη μούρη. Πώς σας φαίνεται; Δεν αρχίζει το όπλο σας να παίρνει την πραγματική του διάσταση;

Τα όπλα σας, συνήθως 12άρια, μπαρούτι, σκάγια, κασέτες-κράχτες που μιμούνται τις φωνές πουλιών, διόπτρες, τζιπ, σφυρίχτρες υπερήχων, εκπαιδευμένα σκυλιά, είναι κάτι παραπάνω από δολοφονικά. Εμείς γνωρίζουμε για ποιο λόγο εσείς κυνηγάτε και σκοτώνετε, εσείς ούτε καν υποψιάζεστε. Γιατί αν είχατε τις βαθύτερες αυτές γνώσεις του εαυτού σας θ’ αγοράζατε τηλεφακούς και μηχανές για να φωτογραφίσετε τα θηράματά σας, για να έχετε μια τελευταία ανάμνηση της ερωμένης-θύμα σας, της πανίδας, γιατί σε λίγο καιρό δεν θα έχετε καμιά προσωπική εμπειρία, μ’ αυτήν, και μάταια θα ιχνηλατείτε. ή τέλος πάντων τόξο. ίσως δεν είναι τόσο άνισοι οι όροι. 

Οπότε το όπλο – μοχλός σας, μάλλον φαλλικό σύμβολο είναι, κι αν αταβιστικά κι ασυνείδητα, το κυνήγι, που δεν γίνεται για λόγους επιβίωσης είναι υποκατάστατο εφηβικής ανωριμότητας και ανησυχίας και προοίμιο άλλων κακών. 

Και επειδή αυτή η ενδεχόμενη ανωριμότης σας τυραννά σ’ όλη σας τη ζωή κι έχει πάρει άλλες διαστάσεις δεχθείτε ότι το κυνήγι είναι ίσως αντίδοτο για την διαχείριση κάποιου καθημερινού άγχους ή στη χειρότερη περίπτωση ίσως  κάποιας νεύρωσής σας και μύχιων ασυνειδήτων σαδιστικών ενστίκτων που βρίσκουν εκτόνωση. 

Κύριε πρόεδρε του πανελληνίου συλλόγου κυνηγών αναρωτιέμαι αν ο πρόεδροι των κυνηγετικών συλλόγων της επαρχίας συμμερίζονται τις απόψεις σας κι αν διαβάζουν τα άρθρα και τις εγκυκλίους σας. Καλά θα ήταν να τους συστήνατε ένα πρόγραμμα επιμορφώσεως και εξετάσεων των υποψηφίων κυνηγών σύμφωνα με το ιταλικό πρότυπο αυτοπροστασίας και αναγνώρισης θηρευομένων ως και η Πολιτεία οφείλει.

Διότι στην Ελλάδα, ο πάσα εις που αγαπάει τα όπλα, αγοράζοντας ένα δίκαννο και δηλώνοντας κυνηγός, ιχνηλατεί στο περιβάλλον και κάνει ανεπανόρθωτες ζημιές, στα απειλούμενα σε άτυχους φυσιολάτρες εν καμίνω, και στους συναδέλφους του, ενίοτε αλίμονο.

Φίλοι κυνηγοί, είναι μεγαλύτερη η ικανοποίηση να χαρίζεις μια ζωή παρά να την παίρνεις.

Ο Αγγέλογλου Γιάννης, e-mail: sinidisis1995@gmail.com, 
είναι Βιολόγος-Βιοχημικός, υπ. βουλευτής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ