Φώφη Γιωτάκη: Δεκατρείς μήνες …εκλογές!

Ο Απρίλης είναι ο μήνας, μέσα στον οποίο, θα αναπτυχθούν οι αποφασιστικές κινήσεις όλων των κομμάτων προς τις εκλογές. Παρότι μεσολαβεί το Πάσχα- άρα και ένα μικρό διάλειμμα σε μια παρατεταμένη έτσι κι αλλιώς προεκλογική περίοδο- τα επιτελεία των κομμάτων οργανώνουν κλιμάκωση των «επιθέσεων» στα αντίπαλα «στρατόπεδα» και φυσικά την θεαματική είσοδο στην τελική ευθεία.

Το κλίμα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει τα παραπάνω και προαναγγέλλει αναμφίβολα σκληρές πολιτικές μάχες μέχρι την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 21 του Μάη- τότε που η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να «εξουδετερώσει τη νάρκη της απλής αναλογικής» και που, τα άλλα κόμματα φιλοδοξούν ότι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε ευκαιρία που τους επιτρέπει η συνθήκη.

Τα «μηνύματα» του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι την προτελευταία Κυριακή του Μαΐου θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις- από τον πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ποντάρουν (με βάση πάντα τα γκάλοπ) σε ένα ασφαλές προβάδισμα και ως εκ τούτου στο «αέρα» της νίκης για τη δεύτερη καθοριστική μάχη στις 2 Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αν και υποστηρίζει δημοσίως ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» η πρώτη Κυριακή, εντούτοις προετοιμάζει το κόμμα του για μια μάχη δύο γύρων- ανάλογη στρατηγική έχει το σύνολο των κομματικών επιτελείων, μετρώντας και ξαναμετρώντας τα ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.

Στη Χαριλάου Τρικούπη για παράδειγμα, ουδείς προφανώς πιστεύει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η «ακύρωση» του δεύτερου γύρου- εκτός βέβαια εάν οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που μπορεί επιβάλλουν στη Νέα Δημοκρατία «δεύτερες σκέψεις». Όμως ποιο πρώτο κόμμα δεν θα θελήσει να επωφεληθεί από το μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής (ακόμη και αν δηλώνει υπέρμαχος της απλής);

Εάν και εφόσον λοιπόν γίνουν -το πιθανότερο- δεύτερες εκλογές τα προγνωστικά λένε ότι θα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Αυτοδύναμη ή όχι- αυτό θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Το σενάριο για τρίτες εθνικές κάλπες κάθε άλλο παρά αληθοφανές και ρεαλιστικό είναι. Το φινάλε των εθνικών εκλογών εφάπτεται με το άνοιγμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου πρέπει να έχουν ανακοινωθεί οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι- δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν ήδη λάβει θέση μάχης για την επανεκλογή τους, ενώ νέα σχήματα τρέχουν να προλάβουν τις ημερομηνίες. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου- σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς στη βουλή.

Τον επόμενο Μάη, του 2024, τα κόμματα θα κριθούν εκ νέου στην κάλπη των ευρωεκλογών. Σε ένα χρόνο από τώρα δηλαδή θα διασταυρώνονται σενάρια και στόχοι εν’ όψει της ευρωκάλπης, που ενδέχεται πάντως να στηθεί λίγο αργότερα, στις αρχές του Ιούνη του 2024. Κάλπες, κάλπες, κάλπες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα- διλήμματα, διλήμματα, διλήμματα για τα κόμματα που θα αναμένουν κάθε φορά την επιβεβαίωση της δυναμικής τους ή ακόμα καλύτερα της ενίσχυσης τη θέσης τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα των περίπου δεκατριών μηνών η χώρα πρέπει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα- τα προγνωστικά επιμένουν ότι είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου μέσα στο 2023.

Μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει να κινηθεί η οικονομία με τρόπο τέτοιο που να αποτρέπει νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, να γίνουν ή έστω να δρομολογηθούν μεγάλες αλλαγές στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, της Παιδείας, της Υγείας και να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον (με την εξασφάλιση εθνικής συνεννόησης για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής).

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν αφήνει περιθώρια για απλές δηλώσεις των πολιτικών, του τύπου «ποτέ ξανά». Οι περισσότεροι ψηφοφόροι (αποφασισμένοι, αναποφάσιστοι και άνθρωποι συνήθως του «καναπέ»), με θυμό αλλά και με ψυχραιμία ταυτόχρονα, κρίνουν και απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές, άλματα προόδου και ένα πραγματικά «ευρύχωρο» μέλλον για τα παιδιά τους.

Γι’ αυτό και θέλουν να ακούσουν από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σαφές σχέδιο για την «επόμενη μέρα» και να διακρίνουν διάθεση εθνικής συνεννόησης για τα μείζονα ζητήματα. Και ό,τι διαπιστώνουν κάθε φορά θα το μετατρέπουν σε ψήφο στις απανωτές κάλπες.

Αναδημοσίευση από protothema.gr