Οι ακούραστοι προστάτες του Υμηττού

Δίπλα από το νεκροταφείο του Χολαργού, στους πρόποδες του Υμηττού, τα 64 ενεργά μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Δήμου Παπάγου-Χολαργού συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, προκειμένου να συσκεφθούν ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου που πλησιάζει.

Στην αρχή, μπαίνοντας στο προαύλιο χώρο του Πυροφυλακίου, νομίζεις πως εκείνη την ώρα πραγματοποιεί επίσκεψη κάποιο σχολείο. Στη συνέχεια όμως και δεδομένης της ημέρας -Σάββατο- καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται για μαθητές, αλλά για νεαρούς εθελοντές.

«Πολλοί από τους εθελοντές μας είναι νέοι σε ηλικία. Ο μέσος όρος ηλικίας μας είναι τα 28 έτη. Επίσης ένα πράγμα για το οποίο είμαστε περήφανοι είναι πως από τα 64 ενεργά μέλη της ομάδας μας, οι 24 είναι γυναίκες. Τα νεότερα μας μέλη είναι 19 ετών και οι μεγαλύτεροι 60», αναφέρει ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας, Στέλιος Φούρναρης, επισημαίνοντας πως «είτε μας αποκαλέσετε ομάδα, είτε οικογένεια είναι το ίδιο για εμάς».

Η Εθελοντική Ομάδα Παπάγου-Χολαργού στηρίζει ενεργά τον Σύνδεσμο Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος συνεργάζεται συνολικά με 12 ομάδες και έχει τα περισσότερα μέλη από κάθε ομάδα (πάνω από 150 εγγεγραμμένους πολίτες).

«Αυτή η ομάδα ξεκίνησε από την αγάπη που έχουμε όλοι για το βουνό. Εγώ ειδικά που μένω στην περιοχή είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω και να προστατεύσω το δάσος. Μάλιστα η χαρά μου είναι διπλή γιατί μύησα και τα παιδιά μου που τώρα είναι και αυτοί εθελοντές», μας λέει η Πηνελόπη, η οποία προτίμησε αντί να αφιερώνει ώρες για να περπατάει στο βουνό, να κάνει περιπολίες σε αυτό.

Παρόλο που η εθελοντική ομάδα είναι ενεργή όλο το χρόνο ακόμη και σε περιόδους κακοκαιρίας, η κινητοποίηση το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη.

«Αν λείψω ένα Σαββατοκύριακο, νιώθω ενοχές»

«Στην αντιπυρική περίοδο οι βάρδιες είναι καθημερινές. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και 5 κάνουμε 24ωρες βάρδιες. Τις υπόλοιπες ημέρες είμαστε από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Αλλά, ακόμα και τον χειμώνα θα έρθουμε εδώ όταν υπάρχει ανάγκη. Στη φετινή “επίσκεψη” του χιονιά καθίσαμε εδώ τέσσερα 24ωρα συνεχόμενα. Πέρσι στην κακοκαιρία “Ελπίδα” σπάσαμε ρεκόρ. Είχαμε βάρδια στο πυροφυλάκιο επτά συνεχόμενα 24ωρα, ώστε να συνδράμουμε την Πολιτική Προστασία, εφόσον κρινόταν αναγκαίο», αναφέρει ο κ. Φούρναρης.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως δεδομένου, πως πλησιάζει η προετοιμασία και η εκπαίδευση των μελών από τη Πυροσβεστική, οι συσκέψεις και οι δράσεις της ομάδας είναι πιο τακτικές.