Εκλογές: Οι περιφέρειες κλειδιά και τα «γαλάζια κάστρα»

Μπορεί η Λάρισα, η περιφέρεια-βαρόμετρο όπως την ονομάζουν οι εκλογολόγοι να κλέβει τις εντυπώσεις, αφού τα ποσοστά της λένε ότι «δείχνουν» εκείνα της Επικράτειας, όμως υπάρχουν περιφέρειες οι οποίες έχουν κυκλωθεί στον χάρτη από τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του και θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι περιφέρειες-κλειδιά όπως τις ονομάζουν είναι είτε γαλάζια κάστρα, είτε περιοχές τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι πρέπει να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνησή του να συνεχίσει το έργο της σε πιο ομαλές συνθήκες με την επενδυτική βαθμίδα να βρίσκεται μια ανάσα, με την οικονομία να αναπτύσσεται και με την μόνη κρίση να σοβεί να είναι αυτή της ακρίβειας ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης.

«Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις περιφέρειες που κερδίσαμε το 2019 και διατηρήσουμε τα πολύ υψηλά ποσοστά σε εκείνες που βάφονται γαλάζιες εδώ και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι μακριά», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τα γαλάζια κάστρα

Καστοριά, Λακωνία, Ευρυτανία, Σέρρες και Πιερία. Σε αυτές τις περιφέρειες η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Το 2019 στην Καστοριά το 2019 η ΝΔ είχε καταγράψει το εντυπωσιακό ποσοστό 50,23%, στη Λακωνία 49,91%, στην Ευρυτανία 48,87%, στις Σέρρες 48,04% και στην Πιερία 47,45%.

Το 40% θέλουν να διατηρήσουν και σε Πέλλα, Γρεβενά, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Χίο.

Στο επίσης γαλάζιο κάστρο των Ιωαννίνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε και ανακοίνωσε έργα ανάπτυξης 2,7 δς ευρώ θέλοντας να δείξει ότι δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και πως η καρδιά της Ηπείρου αποτελεί για την κυβέρνησή του μια περιοχή στην οποία έχει ποντάρει πολλά για την επόμενη 4ετια.

Τα αγκάθια και οι αγωνίες

Οι μονοεδρικές περιφέρειες πάντοτε έκαναν τους επιτελείς των κομμάτων να καρδιοχτυπούν. Και αυτή τη φορά το αποτύπωμα της υπόθεσης Πάτση στα Γρεβενά ανησυχεί την οδό Πειραιώς.

Εκεί, το 2019 η ΝΔ είχε πάρει ποσοστό 43,19%. Και τώρα προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα με τρεις νέες υποψηφιότητες (Γάτσιος, Κογιού, Σταυρόπουλος).

Και η Θεσπρωτία, επίσης μονοεδρική θεωρείται μια περιφέρεια θα δοθεί μεγάλη μάχη καθώς θα είναι κρίμα όπως λένε στο Μαξίμου να βρεθούν να χάνουν ενώ το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστό 41,14% σχεδόν 10 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη της Κρήτης

Στην Κρήτη ένα παραδοσιακά πράσινο νησί και πρόσφατα ροζ με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει επικρατήσει και στις 4 περιφέρειες, η ΝΔ δεν τα πήγε άσχημα το 2019. «Αγκάθι» βέβαια θεωρείται η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετράει ήδη μια επίσκεψη πρόσφατα στο νησί και θα το επισκεφθεί ξανά και θα ζητήσει από τους κρητικούς με τους οποίους και λόγω καταγωγής μιλά την ίδια γλώσσα να κοιτάξουν πόσο στηρίχθηκε ο πρωτογενής τομέας από την κυβέρνηση του αλλά και θα τους καλέσει να διαλέξουν ανάμεσα στην σταθερότητα ή τις περιπέτειες.

Οι τρεις περιφέρειες του Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να είναι υποψήφιος, όπως προβλέπεται άλλωστε, σε τρεις περιφέρειες, δυο στο βορρά και μια στο νότο και η κάθε μια έχει την δική της σημασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, στον Έβρο και στον Δυτικό τομέα της Αθήνας.

Στην Α Θεσσαλονίκης η απουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση, δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Κυριακή Μητσοτάκης και χωρίς δισταγμό ανακοίνωσε ότι θα είναι μια από τις επιλογές του. Στόχος η διατήρηση του 35,52% και η πρωτιά στην μικρή σε μέγεθος αλλά ιδιαίτερα σημαντική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας.

Πολλούς συμβολισμούς περιέχει και η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στον Έβρο με τον φράχτη και την ασφάλεια των συνόρων να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην προεκλογική ατζέντα και με την εικόνα στην περιοχή να έχει αλλάξει και να μην έχει σχέση με τις εικόνες χάους που επικρατούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ με τους κατοίκους να ζουν στην ανασφάλεια και τους πρόσφυγες και μετανάστες να διαβούν σε άθλιες συνθήκες.

Τέλος, η Αθήνα, και ο Δυτικός της Τομέας αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό καθώς δείχνει ότι για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της δυτικής Αττικής οι οποίοι όχι άδικα αισθάνονταν ότι έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα από τους κυβερνώντες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.