Δήλωση Δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης για την απώλεια της Ζαχαρώς Αρχοντώνη- Αναστασιάδου

Για την απώλεια της Ζαχαρώς Αρχοντώνη- Αναστασιάδου ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης προέβη στην εξής δήλωση:

«Η Ζαχαρώ Αρχοντώνη- Αναστασιάδου, αδελφή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και συμπολίτης μας, ζούσε επί χρόνια στην Πεύκη και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη γειτονιά. Η είδηση της εκδημίας της μας λύπησε όλους στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον Παναγιώτατο και σε όλους τους οικείους της».

Εκοιμήθη, σε ηλικία 87 ετών στην Αθήνα, όπου διέμενε, η πρωτότοκη αδελφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Ζαχαρώ Αρχοντώνη- Αναστασιάδου , η οποία   νοσηλευόταν κατά το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτική κλινική. Η μακαριστή Ζαχαρώ γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου.

Ο Πατριάρχης έλεγε συχνά για την μακαριστή αδελφή του ότι αυτή τον μεγάλωσε, γιατί η μητέρα τους, Μερόπη,  βοηθούσε στις δουλειές τον πατέρα τους Χρήστο. Ο Πατριάρχης Βαρθολμαίος ( κατά κόσμο Δημήτριος) είναι είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά των μακαριστών  Χρήστου και Μερόπης. Μετά την  Ζαχάρω, που κοιμήθηκε σήμερα , γεννήθηκε ο Νίκος. Τελευταίο παιδί της οικογένειας είναι ο Αντώνης Αρχοντώνης.  (Φωτογραφία επάνω: Η μακαριστή Ζαχαρώ (α), ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε παιδική ηλικία ανάμεσα στους μακαριστούς γονείς του. Επίσης, διακρίνονται τα δύο άλλα παιδιά της οικογένειας, Νίκος και Αντώνης – ageliaforos.com) .