Κακοκαιρία EVA: Ξεκίνησε να χτυπά το Ιόνιο – Υδροστρόβιλος στην Ηγουμενίτσα

Η κακοκαιρία EVA αναμένεται να δείξει τα δόντια της τις επόμενες ώρες αρχής γενομένης από τη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Ηδη μάλιστα υπάρχουν φαινόμενα σε νησιά του Ιονίου.

Τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει πρώτα τη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια προοδευτικά μέχρι το βράδυ σχεδόν όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εκδόθηκαν μηνύματα 112 για τη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από μεσημβρινές ώρες Σαββάτου 5/11 σε Δυτική Ελλάδα, Νότιο Ιόνιο και Μεσσηνία. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

Το Μeteo νωρίτερα προειδοποίησε για ένα μέτωπο καταιγίδων 900 χλμ. που βρισκόταν ανοιχτά του Ιονίου και πλησίαζε με ταχύτητα τις δυτικές ακτές.

Ηδη σε κάποια νησιά στο Ιόνιο εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2 άρχισαν καταιγίδες σε όλα τα νησιά του Ιονίου, από Κέρκυρα μέχρι Ζάκυνθο.

Στην Ηγουμενίτσα σχηματίστηκε υδροστρόβιλος.
Στην Κέρκυρα βρέχει ενώ κεραυνός χτύπησε μετασχηματιστή ξενοδοχείου στην περιοχή της Γλυφάδας με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά, όπως γράφει το kerkyrasimera.gr. Στο σημείο μετέβη η πυροσβεστική ενώ σε άλλο σημείο χρειάστηκε να γίνει η κοπή ενός δέντρου. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ηγουμενίτσα γίνεται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Για μέτωπο καταιγίδων 900 χλμ. προειδοποιεί το Meteo
Το μεσημέρι του Σαββάτου ένα μέτωπο ισχυρών καταιγίδων μήκους 900 χλμ βρισκόταν στα ανοικτά του Ιονίου και προσέγγιζε γρήγορα τα Ιόνια νησιά και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, προειδοποίησε νωρίτερα το Meteo.

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η θέση και το μήκος του μετώπου. Με κίτρινα σύμβολα αποτυπώνονται οι ανιχνευόμενες ηλεκτρικές εκκενώσεις από το σύστημα ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, σήμερα έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Εντονα φαινόμενα αναμένονται και αύριο σύμφωνα με το Μeteo, διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Για μέτωπο καταιγίδων 900 χλμ. στο Ιόνιο είχε προειδοποιήσει νωρίτερα και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλιας.

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες και
δ) από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα.
Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022)».


Πηγή: iefimerida.gr